Florian Zeller: A kulisszák mögött – magyarországi bemutató

„Az előadás egyik legizgalmasabb eleme, ami a humor forrását is adja, hogy beleláthatunk a fejekbe, meghallhatjuk a szereplők ki nem mondott, de „kihangosított” gondolatait. Azzal játszik el a darab, mennyire valóságos, igaz az, amit állítunk, amit a másiknak kimondunk.” Ördög Tamás rendező A kulisszák mögött című darabról

„Korunk legizgalmasabb új színpadi szerzője”, írta a The Guardian Florian Zeller kortárs francia regény- és drámaíróról. A kulisszák mögött című darabját eddig még nem játszották Magyarországon. Most a Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közösen mutatja be – a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében – Ördög Tamás rendezésében. Szereplők: Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra, Kardos Róbert, Vasvári Csaba. Szentendrén április 27-én, a Szalonban április 29-én lesz a premier.

© Éder Vera

Ördög Tamás: Bár a végén a szerző meghagyja a reményt

„A darab alapkonfliktusa, hogy az ötvenes házaspárhoz vacsorára érkezik a régi barát új, húszéves barátnőjével, aki miatt elhagyta a feleségét. A házaspárokat több évtizedes barátság fűzte egymáshoz, rengeteg közös történetük volt. Ebbe sétál be Emma, a fiatal barátnő, aki szembesíti Danieléket saját házasságukkal. Rengeteg kérdést vet fel az ő jelenléte házasságról, barátságról, emberi kapcsolatokról. Mi történik, miután kirepültek a gyerekek, s ott maradnak maguknak. A legtragikusabb az, hogy egy alapvetően jó házasság kérdőjeleződik meg, kezd el repedezni. Bár a végén a szerző meghagyja a reményt.

Az előadás egyik legizgalmasabb eleme, ami a humor forrását is adja, hogy beleláthatunk a fejekbe, meghallhatjuk a szereplők ki nem mondott, de »kihangosított« gondolatait. Azzal játszik el a darab, mennyire valóságos, igaz az, amit állítunk, amit a másiknak kimondunk.

Színészként, rendezőként is az érdekel, hogyan tud az ember sérülékeny lenni. Hogyan tudjuk vállalni azt az állapotot, amiben akár meg is sérülhetünk. Az érdekel, mit gondol a színész, mit tud hozzátenni a szerepéhez. Vannak-e izgalmas találkozási pontok a saját élete és a karaktere között.” 

Vasvári Csaba: Itt nem csupán a kirakatot látjuk

„Nem véletlen, hogy a kortárs darabok szívesen emelik be témáik közé a kapcsolatok kudarcát, válságát. Ugyanis a legbonyolultabb emberi helyzetek fakadnak mindebből, abból, hogyan rázzák szét a viszonyainkat, barátságainkat, családi szituációkat az őszintétlen mondatok, ki nem beszélt érzések, elhallgatott dolgok.

Azért szeretem A kulisszák mögött című darabot, mert különféle rétegei vannak, egyik átlátszó, másik sűrű, és izgalmas felfejteni az egyes rétegeket, és benézni alájuk. Ha úgy tetszik: itt nem csupán a kirakatot látjuk, hanem amit eltakar, azt is, mert a belső monológok is kihallatszanak a szereplők életéből. A kisiklott helyzetek többsége abból adódik, hogy sajnos megspóroljuk magunkat azt a figyelmet, odaadást, áldozatos munkát, ami révén megértenénk a másikat, így aztán sokszor felületesen alkotunk véleményt. De ha igazán megpróbálnánk odafigyelni legalább azokra, akik fontosak az életünkben, akkor a kommunikációs félreértések nem vezetnének olyan hülye helyzetekhez, amelyekből elég sok van ebben a francia darabban. És az ember végül mégiscsak magán röhög.”

A kulisszák mögött premierje a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében lesz. Ezzel is szélesíti nyári szezonját a lassan ötven éves Szentendrei Teátrum.

Florian Zeller: A kulisszák mögött
magyarországi bemutató
Daniel és Isabelle vacsorára várják barátjukat, Patrickot és annak új élettársát, Emmát. A látszólag könnyed és vidám este előkészületei közben tapintható a feszültség. A házaspár közeli barátságban volt Patrickkal és korábbi feleségével, akit a férfi elhagyott új szerelme, Emma miatt. Emma fiatal és csinos, semmiben sem hasonlít az elhagyott feleségre. Patrick felhőtlen boldogsága láttán a házigazdák kezdik megkérdőjelezni saját kényelmesen kialakított, rutinos életüket.
Kegyetlenül őszinte darab a kapuzárási pánikról. A szerző ugyanakkor humorral és (ön)iróniával ábrázolja a szereplőket. A párbeszédes jeleneteket újra és újra megtörik a szereplők „kihangosított” gondolatai. Nincs az a hazugság, titkos gondolat vagy elfojtott vágyakozás, amely a közönség elől rejtve maradna – garantált a lebukás!
Florian Zeller kortárs francia regény- és drámaíró. „Korunk legizgalmasabb új színpadi szerzője” – írta róla a The Guardian. Az Apa című drámájáért hazájában Molière-díjjal jutalmazták. A kulisszák mögött (L’envers du décor) című vígjátékát 2016-ban írta, és ugyancsak komoly sikereket ért el vele.
Szereplők: Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra, Kardos Róbert, Vasvári Csaba
Fordító és dramaturg: Oláh Krisztina
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Tóth Barbara
Rendező: Ördög Tamás
A Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciója
Támogató: NKA, Francia Intézet
Bemutató:
2018. április 27. Szentendre
2018. április 29. Rózsavölgyi Szalon
Forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café
,