AQB @ Budapest Art Week 18 – Szabó Klára Petra / Csató József / Nyitott Műtermek Délutánja

  Ezen a hétvégén több programmal is várja az érdeklődőket az Art Quarter Budapest.

Csató József: Selfminerals Under My Shoe c. kiállítása május 10-ig tekinthető meg.
Szabó Klára Petra Walking on The Edge c. válogatása a Budapest Art Week egyik programja:
Szabó Klára Petra (1981) az art quarter budapest speciális terében az aqb Sound Studioban 2018 áprilisában látható kiállítása a művész elmúlt években készült animációiból válogat.

CSATÓ József – Selfminerals Under My Shoe 

Csató József legújabb kiállítása az elmúlt néhány év „önmineralógikus” leleteit mutatja be, amelyek a művész által kitalált tudományág tárgyi bizonyítékai. A kiállítás anyaga festményeket, kollázsokat és az aqb Project Space teréhez létrehozott helyspecifikus installációt tartalmaz.

Csató József – Ice Cream Antique

Az „önmineralógia” fogalma többféleképpen megfogalmazható.
Legegyszerűbben a következő definícióval írható le: Hasonlóan a kőzetekhez, néhány festészeti életműben is megfigyelhetőek “felületi” változások. Csató festészetében szabad szemmel, könnyebben és gyorsabban érzékelhetőek ezek a folyamatok, az évek óta tartó kutatásoknak köszönhetően. Ezen kutatás fókuszában egy új vizualitás létrehozásának lehetősége áll, amelyet a művész eddigi képalkotására jellemző figuralitás csökkenésével szembeni absztrakt kifjezésmód felerősödése tesz lehetővé.
Ennek eredményeképpen; a megszokott olaj/vászon képek mellett,
hangsúlyos szerepet kap a kollázs technika és annak térbeli változatai.
A szoborszerű amorf formájú objektek installációkba rendeződve adnak szilárd halmazállapotú vizuális helyzetjelentést a tudományág aktuális eredményeiről.

Na, de mi van Csató cipője alatt?

Csató József (1980, Mezőkövesd) 2006-ban végzett a Magyar
Képzőművészeti Egyetem festő szakán Maurer Dóra osztályában. Háromszor is elnyerte a Derkovits Gyula Ösztöndíjat (2013, 2014, 2015), 2013-ban Esterházy díjjal ismerték el munkásságát. 2017-ben a bécsi Krinzinger Galéria rezidencia programján vett részt.

Kurátor: Bencze Péter
A kiállítás május 10-ig tekinthető meg.

Baw 18 – Szabó Klára Petra: Walking on The Edge

Szabó Klára Petra (1981) az art quarter budapest speciális terében az aqb Sound Studioban 2018 áprilisában látható kiállítása a művész elmúlt években készült animációiból válogat.

Szabó Klára Petra: Ophelia

A hálószoba csöndes magánya: a frusztráló álmatlanság. A konyhaasztal tanúságtétele: a kiürülő pálinkáspoharak monoton koppanása. Néma tépelődés egy könyv szétszakadt lapjai felett. Mélyen intim vallomások a létezés egyéni, ugyanakkor mindenki számára ismerős stációiról; magáról az élet megélésének banális események mentén alakuló bonyolultságáról. A késélen táncolás metaforája valójában egy életre szóló kísérlet: törekvés a kényes egyensúly megőrzésére, a gravitáció legyőzésének vágyától hajtva és saját énünk határainak megismerése érdekében

Szabó Klára Petra az akvarelltechnika lehetőségeiből fakadó finom, lírai kifejezésmóddal megalkotott művein saját alakját helyezi a történetek középpontjába: úgy tűnhet, hogy a művész konkrét személye válik a vizsgálat tárgyává, azonban mindennapok apró-cseprő dilemmáit, a pillanatot átszövő apró narratívákat önreflexív módon megjelenítő akvarellanimációinak szimbolikus rétegei valójában a néző elé tart tükröt. Nem ítélkezik, nem kritizál, hanem felmutat.

Az AQB-ban bemutatott négy animáció egymástól független művek, azonban a tér sajátosságait kihasználva mégis egymással párbeszédet kezdeményező alkotások.
Szabó Klára Petra (1981) konceptuális szemléletű festő- és intermediális művész, az elmúlt években számos külföldi rezidenciaprogramon vett részt. A Viltin Galéria tagja.

Kurátor: Szabó Noémi
Megnyitó:2018.április  20. 18:00
Helyszín: aqb Sound Studio (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.)
A kiállítás megtekinthető:2018. április 21-22. szombat – vasárnap 12:00 – 18:00
A kiállítás a Budapest Art Week részeként valósul meg.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK:
Kurátori tárlatvezetés: Szabó Noémi: április 20. 18:30

Forrás: Art Quarter Budapest
,