MU Terminál C est, 2016

A MU Terminál Kortárs Táncműhely idei C estjén újra látható a társulatvezető, Fejes Ádám Femina és a Jean Michel Jarre inspirálta Oxigénszimfónia c. koreográfiái. Az est programjában Manótáncukkal és A dzsungel könyve c.  produkciójukkal fellépnek a TerMini Gyermek és Ifjúsági Táncszínház növendékei is.

A Femina május 27-én 18 órától, az Oxigénszimfónia pedig május 28-án 18 órától látható a MU Színházban.

Május 27. 18:00 Femina

„Gyönyörű.Számomra a magányosok és a már megérkezettek együtt éléséről szól, gyengéden fogta a szívemet, kicsit szorította, de nem gyötört meg. Vágyni kezdek a szépségre, a közösségben repülésre, a fészek intimitására, a lemaradottak egymást vigasztaló talán holnapjára, és megint sajnálom, hogy nincs olyan fizikai bejáratottságom, hogy azt a nagy ívű hátrahajlást és közvetlen utána a zuhanást stabil szögben és álló helyzetben oly tökéletesen és biztonságosan kivitelezhetném, mint a középső táncos hölgy. Így marad nekem a néző ábrándozó pozíciója, na meg a hallgató megnyugvó szerepe, és bizsergés, és vágyakozás, és várakozás.”

Fotó: Jókuti György

Fotó: Jókuti György

Előadók: Asztalos Dóra, Halász Csilla, Hoffmann Adrienn, Ruzsom Mátyás
Zene: Kunert Péter
Jelmez: Hoffmann Adrienn
Fény: Fejes Ádám
Koreográfus: Fejes Ádám

Május 28. 18:00 Oxigénszimfónia

Jean Michel Jarre 1976-ban komponált Oxygen című műve inspirálta szimfonikus táncmű. A zene és a koreográfia megszületése között négy évtized az időbeni különbség, pont annyi, amennyi élettapasztalatot maga a koreográfus felhalmozott. A mű hossza 40 perc.

Az alkotó visszatekint, összegez. Megpróbálja magára a kompozícióra fektetni a hangsúlyt, nem hatni akar, csak tisztán használni megszerzett tudását, szabadon alkotni zenére, táncos testekre. Szakmájának hódol, amikor “csak” táncból koreográfiai művet hoz létre.

Témájának választ mindent, amit az oxigén szimbolizál. Lételem, életfeltétel. Léte felszabadító, hiánya romboló. Túlmutat társadalmi kérdéseken, túlmutat politikai problémákon, egyszerűen csak létezésünk alapja. Mégis úgy viseltetünk iránta, mint ahogyan azt minden más, életünket alapvetően meghatározó dolog iránt. Emberi méltóság, szabadság, szeretet, tisztelet. Tiporjuk, pusztítjuk, nem becsüljük. Oxigén meg csak van, újra és újra létrejön, körforog, magasról tesz ránk, nem értünk teszi, csak úgy, életigénylő erejéből fakadva, ősrobbanásszerűen. Nem szeret, nem utál, nem értelmez, nincs igaza, nem kérdőjelez meg, nem téved, nem küzd, nem nyer és nem veszít. Nincs semmije, nincs mit elvenni tőle, nem kér semmit, csak létezik.

MU Terminal_Oxigenszimfonia

Előadók: Baksa-Soós Lelle, Halász Csilla, Hoffmann Adrienn
Zene: Jean Michel Jarre
Jelmez: Béres Móni
Videó: Dinea László
Látvány: Fejes Ádám
Koreográfus asszisztens: Halász Csilla
Koreográfus: Fejes Ádám / Hoffmann Adrienn

Forrás: MU Színház