Nagy Budapesti Kultúrzsibi a Dürer Kertben

Az Erzsébet téren legendássá vált Nagy Budapesti Kultúrzsibi bolhapiac 2015. végén a Városliget melletti Dürer Kertben éledt újjá egy néhány hónapos próbaüzemre. A teszt jól sikerült, így már hivatalos: Az év eleji téli szünet után, 2016. március 6-tól már minden vasárnap jelentkezik a Kultúrzsibi a Dürerben, 10 és 16 óra között. Az újrakezdés promóciójaként márciusban az árusítás mindenki számára ingyenes. Antik, retro és kortárs – mindenkinek!

D

A Nagy Budapesti Kultúrzsibi 2012-ben jött létre a Budapest közepén található Erzsébet téren, az akkoriban indult Akvárium klub égisze alatt, ahol szinte az első pillanattól kezdve rendkívül sikeresnek bizonyult, s jó híre a mai napig is tart. Ám az Akvárium és az Erzsébet tér 2013-as felújítása után a füves park kikerült a klub kezéből, fő funkciója pedig nem rendezvényhelyszín, hanem dísz- és pihenőpark lett, így a Kultúrzsibi is költözött. Több rövid életű próbálkozás után tavaly nyáron nyílt meg a Kultúrzsibi szervezésében a budapesti bulinegyed egyik legfelkapottabb, rendkívül népszerű helyén. a Gozsdu udvarban a Gozsdu Antik Market régiségvásár, amely azóta is sikeresen működik az év minden szombatján.

Az „igazi” Kultúrzsibire azonban egészen mostanáig várni kellett, viszont a tavalyi két hónapos tesztüzem után március 6-tól már heti rendszerességgel, minden vasárnap látogatható lesz! Az új helyszín az egykori ELTE-épületben, az Ajtósi Dürer sor 19-21. sz. alatt található Dürer kert, amely egyébként a főváros legjobb koncerthelyei közé tartozik. Talán nem véletlen az időzítés és a helyszínválasztás a Petőfi Csarnok tekintetében sem, ugyanis a több évtizedes üzemelés után végleg bezáró PECSA bolhapiactól mindössze 700 méterre található az új helyszín.

003_15_11_01_durer_kulturzsibi

A szervezők nem titkolt célja egy nemzetközi szintű, Budapest vérkeringésébe illeszkedő, mai közösségi térként is funkcionáló antik, retro, és kortárs bolhapiac létrehozása, ahol a korabeli és kortárs tárgykultúra felvonultatása mellett fontos szerepet szánnak a designereknek, kézműveseknek és művészeknek is. (Na meg a lángosnak!) Nem a külvárosi megapiacokkal akarnak versengeni, sokkal inkább valami újat szeretnének létrehozni mind a minőség, mind a hozzáállás tekintetében. Terveznek többek között könyvcsere centrumot, különböző börzéket, kézműves foglalkozást, játszóházat és élő árverést is.

A Kultúrzsibi arra biztatja az embereket, hogy aki kedvet érez hozzá, ne csak mint látogató keresse fel őket, hanem szívesen látnak bárkit árusként is, akár az örökölt régiséggel, a kinőtt játékokkal, a megunt dísztárgyakkal, akár a saját készítésű termékekkel, vagy éppen képzőművészeti alkotásokkal. Fiatal dizájnerek és művészek remek megjelenési, vagy akár csak teszt üzemmódú bemutatkozási helye is lehet az új zsibi. Az otthon már feleslegessé vált tárgyak eladásával kapcsolatban pedig kéretik szem előtt tartani minden bolhapiacok alapszabályát: ami az egyiknek megunt lom, a másiknak új kincs lehet!

Az új Nagy Budapesti Kultúrzsibi a tervek szerint egész évben, az év minden vasárnapján nyitva lesz, érdemes lehet csatlakozni hozzá! Az újrakezdés promóciójaként márciusban az árusítás mindenki számára ingyenes.

006_15_11_01_durer_kulturzsibi

Nagy Budapesti Kultúrzsibi
Helyszín: Dürer kert, Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Nyitva: Minden vasárnap 10-től 16 óráig.
FB esemény: https://www.facebook.com/events/905134549568916/
Látogatóknak a belépés ingyenes.

Információ, jelentkezés árusításra:
E-mail: kulturzsibi@gmail.com
Net: www.facebook.com/kulturzsibigarazsvasar/
Tel.: +3630/639-2991
Helypénz árusoknak: Márciusban ingyenes, április 1-től 2.000-3.500 ft/nap (2m).

Forrás: Nagy Budapesti Kultúrzsibi