Az Arany Medve-díjazott és Ezüst Medve-díjasok a magyar mozikban!

A 66. Berlinalén Arany Medvével jutalmazott Gianfranco Rosi Tűz a tengeren (Fire at Sea / Fuocoammare), a legjobb rendezés Ezüst Medve-díját elnyerő Mia Hansen-Løve Things to Come és a legjobb színésznő Ezüst Medve-díjazottja, Trine Dyrholm és A kommuna is a magyar mozikba kerül a következő hónapokban a Vertigo Média forgalmazásában.

Tűz a tengeren (Fire at Sea / Fuocoammare)

Tűz a tengeren (Fire at Sea / Fuocoammare)

A 66. Berlinale szombat esti díjátadóján három, a Vertigo Média forgalmazásában a magyar mozikba kerülő alkotást díjaztak. Az olasz Gianfranco Rosi Tűz a tengeren (Fire at Sea / Fuocoammare) című alkotása négy elismerést, közte az Arany Medvét kapta meg. A francia Mia Hansen-Løve Things to Come című alkotása megkapta a legjobb rendezés Ezüst Medve-díját. Trine Dyrholm A kommuna című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét.

A Tűz a tengeren már bemutatása óta a Berlinale egyik legnagyobb beszédtémája volt. Gianfranco Rosi az olaszországi Lampedusia szigetén töltött el egy évet, és ott vette fel a hajókon érkező bevándorlók drámáit, valamint azt, hogy a helyiek miképp élnek együtt a mindennapok tragédiáival. A film megkapta a fesztivál fődíját, az Arany Medvét, valamint elnyerte az ökumenikus zsűri díját, az Amnesty International elismerését és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját. A Tűz a tengeren várhatóan szeptemberben kerül a magyar mozikba.

Things to Come

Things to Come

A francia Mia Hansen-Løve Things to Come című drámája sokáig szintén esélyesnek tűnt az Arany Medvére is. Végül a fiatal filmes a legjobb rendezés díját kapta meg. A Things to Come főszereplője Isabelle Huppert (Hétköznapi titkaink, Szerelem, A zongoratanárnő), aki filozófiaprofesszort alakít és az életében beálló drámákkal kell szembenéznie. Édesanyja meghal, a filozófiát avítt területnek tartják, férje pedig megcsalja, majd összeköltözik egy nála fiatalabb nővel. A Things to Come ősszel érkezik a magyar mozikba.

Thomas Vinterberg A vadászat című filmje hatalmas sikert aratott világszerte. Mostani, A kommuna című drámája a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be, s főszereplője, Trine Dyrholm alakításért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét. A kommuna Vinterberg életrajzi ihletésű filmje: a rendező gyerekkorában egy, a filmben is látható kommunában élt. A mások mellett Ulrich Thomsen (Születésnap, Ádám almái, Egy jobb világ, A nagy füzet) és Fares Fares (Nyomtalanul, Fácángyilkosok) főszereplésével készült A kommuna április 28-tól látható a magyar mozikban.

A kommuna

A kommuna

Forrás: Vertigo Média