Farsangzáró a Néprajzi Múzeumban!

Február 6-án, szombaton 10.30-tól 18.00 óráig farsangbúcsúztató családi napra vár kicsiket és nagyokat a Néprajzi Múzeum. A gazdag program keretében népszokások, maszkkészítés, rejtőzködő álarcok, improvizációs drámajáték, farsangi fánk és szelfi stúdió várja az érdeklődőket.

Disznótori kántálók adományt gyűjtenek

Disznótori kántálók adományt gyűjtenek

A Néprajzi Múzeum munkatársai az év első családi napja keretében a farsanghoz és az alakoskodáshoz kapcsolódó témákat járják körbe, és a magyar népszokások mellett a világ számos más tájára is kitekintést nyújtanak. Egész nap lehet kézműveskedni, álarcokat készíteni a világ öt kontinenséről, valamint a falusi viseletbe öltözve szelfizni a fonóban. A Hagyományok Háza foglalkozásán a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időszak népszokásaival lehet megismerkedni. A felnőtt látogatók számára kerekasztal-beszélgetést szerveznek, ahol egzotikus tárgyakat, maszkokat, a múzeum féltve őrzött kincseit és a hozzájuk kapcsolódó történeteket lehet megismerni. A beszélgetést tárlatvezetések követik. Délután az egész család részt vehet egy rögtönzött beöltözős drámajátékon, melynek keretében az erdélyi fonók hangulata kel újra életre. Fánkdagasztás és lekvárverseny is fokozza a farsangi hangulatot. A családi napot moldvai zene és télbúcsúztató táncmulatság zárja.

Maszkok kicsiben és nagyban: A Néprajzi Múzeum gyűjteményei ezernél is több maszkot és álarcot őriznek a világ minden tájáról. Ázsia, Afrika, Szibéria, Magyarország… Válogathatsz a maszkok között és elkészítheted a neked legjobban tetsző álarcot nagyban, vagy farsangi díszként kicsiben. Készíthetsz a farsangi mulatsághoz újrahasznosított anyagokból zajkeltő eszközöket is.

Rejtőzködő álarcok: Jelenleg álló kiállításainkban is láthatóak álarcok, maskarák. Kereső játékra hívjuk a felfedezőket, hogy egy kvízjáték keretében ismerkedjenek meg a kiállítások alakoskodó tárgyaival.

Szelfi stúdió a Fonóban: Vegyél magadra paraszt alsó szoknyát, inget vagy kalapot és próbáld ki, hogyan lehetett fonalat sodorni guzsalyról orsóra! Jó mókaként, alakoskodva meg is örökítheted magad, mint paraszt leány vagy legény, asszony vagy férfi.

Farsangi fánk dagasztás és kóstoló Közösen készítjük el a farsangi időszak elengedhetetlen és egyedülállóan finom csemegéjét, a farsangi fánk tésztáját. A fánk azonban üresen nem az igazi. Felkérjük hát kedves vendégeinket, hozzanak magukkal kicsi üvegecskében kedvenc lekvárjukból! Közösségi szavazást tartunk, melyik lekvár illik legjobban a fánkhoz. A díjazott, vagy díjazottak ajándékot is kapnak!

Alakoskodás itthon és a nagyvilágban – beszélgetés néprajzosokkal, antropológusokkal Hogyan zajlott a farsangi időszakban a munka és a mulatozás? Összehasonlíthatóak-e a betlehemes és a farsangi alakokoskodó szokások? Mire használták a maszkokat az afrikai és a szibériai népek? A beszélgetés résztvevői: Koltay Erika, Tasnádi Zsuzsa, Földessy Edina és Kerezsi Ágnes néprajzkutatók. A beszélgetés után a nézők kurátori tárlatvezetésen vehetnek részt A székelykaputól a törölközőig, a Betlehem „nagy dolgok a jászolnál történnek” és a Két kontinens egy lélekben – Torday Emil kongói gyűjtése című időszaki kiállításokban.

Élet a fonóban – dramatikus játék 12-18 éveseknek Ki is az a Pörge Pista és Kicsi Piros? Ki nem érkezett meg ma este Julis nénje fonójába és merre járt? A jelenet szereplőinek kellékei: parasztruha, guzsaly és kalap.

Farsang, farsang, húshagyó A Hagyományok Háza komplex programja egy két órás élményközpontú foglalkozás, melynek keretében a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időszak népszokásaival lehet megismerkedni. Mit ettek és ittak ebben az időszakban, és hogyan temették a telet a falvakban? Miért pont ekkor tartották a lakodalmakat, és hogyan csúfolták a vénlányokat és vénlegényeket? A foglalkozást élőzenés táncmulatság zárja, vezeti: Legeza Márta etnográfus.

A program kedvezményes belépőjeggyel látogatható, mellyel a Néprajzi Múzeum összes kiállítása megtekinthető! A programra egyéb kedvezmény nem vehető igénybe.

Programok időrendben:
10.30-12.30
„Farsang, farsang, húshagyó” – a Hagyományok Háza komplex családi programja. Kézműves foglalkozást tart (szárduda, jelmezek): Dobi Pál, Benedek Krisztina
12.30 Táncmulatság, vezetik: Babinecz Sándor, Dudál Tóth Zsombor
13.00-18.00 „Maszkok itt és ott, régen és most” – folyamatos programok (szelfi stúdió, maszkkészítés, kvíz)
15.30 Farsangi fánk dagasztás és kóstoló
16.00 „Alakoskodás itthon és a nagyvilágban” – beszélgetés néprajzosokkal, antropológusokkal
16.00-17.00 „Élet a fonóban” – dramatikus játék a szelfi stúdióban 12-18 éveseknek, vezeti Pasqualetti Ilona.
17.00 Tárlatvezetések az időszaki kiállításokban
17.30-18.00 „Téltemető mulatság” – zene és tánc – kizárólag álarcban!

Forrás: Néprajzi Múzeum
,