A Komáromi Jókai Színház és a Soproni Petőfi Színház együttműködése továbbra is sikeres

Komáromi Jókai Színház művészeti vezetése – mivel szeretné, ha ifjú nézői színházról, előadóművészetről alkotott elképzelése minél színesebb, gazdagabb lenne – úgy döntött, hogy a bábszínházi előadás mellett egy másféle formanyelvvel is szeretné megismertetni gyermekközönségét. Így esett a választás a Szép Cerceruska című mesebalettre, a Soproni Petőfi Színház előadására. A két színház együttműködési szerződést kötött, s amíg a soproni társulat a komáromi gyerkőcöknek játszott, a hűség városában, Sopronban a komáromi „Három kismalac”-nak tapsolhattak a nézők. A jövőben egy közös előadás létrehozását is tervezi a két színház művészeti vezetése.

Forrás: Komáromi Jókai Színház

Komáromi Jókai Színház, A három kismalac (forrás: Komáromi Jókai Színház)

A Komáromi Jókai Színház két héten keresztül 14 előadás erejéig látta vendégül a Soproni Petőfi Színház művészeit. Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus táncra „fordította” a magyar népmesék sorozatból ismert szép Cerceruska történetét.

A mese főszereplői Cerceruska és Élia, két ártatlan tiszta gyermek, lehetnének akár napjaink lányai is. Kiszolgáltatottságuk, veszélyeztetettségük, butasággal és gonoszsággal szembeni harcuk is kortalan. A csodás metamorfózis, s hogy „mindenjóhaavégejó” azonban már mese.

Benedek Elek meséjének új adaptációja a tánc színes eszközeivel az állatok, a természet és az univerzum kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A mesebalett zenéjét Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter szerezte, akik a magyar népzenei gyökereket fonták össze világzenei és kortárs elemekkel hangulatosan, fantáziadúsan, játékosan.

Az előadás 2015 júniusában elnyerte a győri XI. Magyar Táncfesztivál Gyermek Táncfesztiváljának közönségdíját Gyermeknézőink s a pedagógusok visszajelzései alapján komáromi közönség előtt is nagy sikert aratott.

Forrás: Komáromi Jókai Színház