Mundruczó Kornél A jég – 111-115. alkalommal!

Mundruczó Kornél – Proton Színház – Vlagyimir Szorokin: A jég
2016.02.02. 21:00
2016.02.03. 19:00
2016.02.04. 19:00
2016.02.05. 19:00
2016.02.06. 14:00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

A Mundruczó Kornél rendezte legendás, A jég című előadást eddig 5521 néző látta a Trafóban, idén februárban pedig újabb 945 ember tekintheti meg ezt a lassan tíz éve bemutatott, meghatározó darabot, amit egy hosszabb szünet után tavaly júniusban újított fel a Proton Színház. A siker nem maradt el, a 2006-ban a Krétakör és a Trafó előadásaként létrejött előadás most látható majd 111-115. alkalommal első játszóhelyén.

clip_image002

2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színház tartotta műsoron A Jég című előadást teltházak előtt és hosszú várólistákkal, 2013-ban pedig a Mundruczó Kornél és Büki Dóra alapította Proton Színház vette szárnyai alá a produkciót, amely most részben új, részben eredeti szereposztásban látható a Trafóban.

Mundruczó Kornél és a Proton Színház előadásai nagy közönség- és szakmai sikereknek örvendenek, sőt, nemzetközi színházi berkekben is számos elismerésben részesültek már. A jég bejárta Kelet-Európa több országát, bemutatták Lengyelországban, Bosznia-Hercegovinában, Ausztriában, Oroszországban és Csehországban, de Norvégiába is kapott már meghívást és rengeteg díjat is bezsebelt az évek során: Mundruczó Kornél 2009-ben a megkapta KONTAKT Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb fiatal művészének járó díját Lengyelországban, az előadás a MESS Nemzetközi Színházi Fesztiválon Szarajevóban ezüst babérkoszorúval tüntették ki mint a legjobb közép-európai előadást és a sor még hosszan folytatható lenne.

A jég Vlagyimir Szorokin azonos című regényét viszi színre. A szerző ebben a művében leszámol a volt szovjet történelem és az orosz ember típusának mítoszával, lerombolja biztos fogódzóinkat mind az irodalom, mind az oroszság tekintetében, és egyetemessé tágítja mindezt. Személyes látomássá varázsolja a valóságot; ebben az útvesztőben bolyonganak jégszívű vagy éppen lázas hősei, présgépek után kutatva, történelmi hősök klónjai között, jégkalapáccsal a kezükben. Az előadás egyszerre hideg és utópisztikus, tragikus és szürreális.

Szorokin a kortárs orosz irodalom ellentmondásos, felkavaróan izgalmas alakja. Műveit több nyelvre lefordították, őt magát sokáig mint az orosz kultúra vásott kölykét tartották számon, miközben a közélet és a kortárs kultúra megkerülhetetlen szereplője lett. A szerző nem hisz az irodalom morális erejében; világlátása tisztán esztétikai, melynek kereteit ördögi fantáziája és tisztánlátása szolgáltatja. Színdarabjai, regényei újfajta látásra provokálják, inspirálják környezetüket, épp ezért színpadra vitelük fontos kihívás.

Az előadást 2 részben, egy szünettel játsszák.

Részletek kritikákból

„… folyamatosan hidegből melegbe merítenek, brutalitásból giccsbe, koitálásból lelkizésbe, a náci fajelmélet utalásaiból a szeretetvallás emelkedettségébe – a testvériesülés megtisztult vérengzői szőke hajú-kék szemű \árják\ -, tragikusból röhejesbe, meghatottból gunyorosba, a hipernaturálisból az elidegenítő távolságtartásba (…)
Előadásuk nemcsak a legszemérmesebb, amelyet valaha láttam, hanem egyike a leginkább szívhez szólóaknak is. A szívével beszél.” (Koltai Tamás, Élet és Irodalom, 2006 )

„Mundruczó Kornél (….) színházi varázslónak rémlik. Erős képességgel tudja színházban kiszabadítani a szellemeket. A színészekét is, a nézők képzeletét is repülni készteti.” (Molnár Gál Péter, www.szinhaz.hu, 2006)

„A színészek olyan hatékonyan lényegülnek át, mint akiknek a mondott ügyekben személyes küldetésük van.” (Bárdos-Deák Ágnes, www.litera.hu, 2006)

Lapin: NAGY Zsolt
Nyikolajeva: KISS Diána Magdolna
Borenboim: TERHES Sándor
Vor: SZEMENYEI János
Rom / Andrej: KOVÁCS Krisztián
Ip / Vika: TÓTH Orsolya
Haro / Natasa / Ar / Ilona: MÉSZÁROS Piroska
Apa / Szúnyog: MUCSI Zoltán
Anya / Ekosz: MONORI Lili
Kjela / Pása: KATONA László
Gena: BÁNKI Gergely
Autós: SCHERER Péter
Parvaz / Szavva: RÁBA Roland

Magyar fordítás: BRATKA László
Dramaturg: PETRÁNYI Viktória

Díszlet, jelmez: ÁGH Márton
Fény: ERDÉLY Mátyás
Rendezőasszisztens: TÜŰ Zsófia
Produkciós vezető: CSATÓ Zsófia
Producer: BÜKI Dóra
Rendező: MUNDRUCZÓ Kornél

Facebook:https://www.facebook.com/events/1226482224047827/

Forrás. Trafó Kortárs Művészetek Háza