Visszatér a magyar mozikba a Gyalog galopp

A Monty Python kultuszfilmje tavaly ünnepelte 40. évfordulóját, ennek tiszteletére világszerte visszatért a mozivászonra. A hazai filmszínházakban január 21-től láthatják újra az angol humor rajongói Artúr király és a lovagok abszurd kalandjait. Budapesten a Corvin, Toldi és Tabán moziban, valamint országszerte számos további helyszínen vetítik a film digitálisan felújított változatát.

HG 36

A Pannonia Entertainment több mint egy éve zajló kultfilm-vetítéssorozata számos műfajt érintett a sci-fitől és horror-tól kezdve (Alien filmek, 2001: Űrodüsszeia, Halloween), az akciófilmen és drámán át (Die Hard, Harcosok klubja), a westernig (Volt egyszer egy vadnyugat). A filmtörténeti klasszikusok következő epizódja könnyedebb hangvételű, de a maga műfajában a fentiekhez hasonlóan kultikus alkotás: ezúttal az abszurd humor legnépszerűbb társulata, a brit Monty Python második nagyjátékfilmje, az 1975-ös Gyalog galopp (Monty Python and the Holy Grail) tér vissza a nagyvászonra.

A társulat által írt és előadott, abszurd szkeccsekből felépülő Monty Python Repülő Cirkuszát a BBC eredetileg 1969-1974 közt sugározta, később hazánkban is népszerű lett az utánozhatatlan angol humor rajongói körében. Az összefüggéstelen dolgokat briliáns hirtelenséggel és szigorú ötletszerűséggel váltogató öt brit író-színész: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin és a társulat védjegyévé vált, szürreális átvezető animációkért felelős amerikai animátor-rendező Terry Gilliam hatosfogatának emlékezetes jelenetein generációk nőttek fel. Polgárpukkasztó szarkazmussal és intelligens társadalomkritikával fűszerezett TV-showjuk popkulturális hatása a mai napig vitathatatlan.

HG 271

A komikuscsapat a sikeres műsorok és turnék ellenére 1974-re a szétesés szélére sodródott. Első nagyjátékfilmjük, a Repülő Cirkusz legsikeresebb szkeccseit – összefüggő történet nélkül – megidéző ’71-es És most valami egészen más a tengerentúlon megbukott. John Cleese a TV-show utolsó évadjában már nem is vett részt, de a Gyalog galopp forgatása újra összehozta a teljes csapatot. A tagok által külön-külön megírt jelenetekből összeálló, abszurd road-movie-t a ködös Skóciában, rossz időjárással és folyamatos pénzhiánnyal küszködve forgatta le a hat bátor férfiú, fejenként 5-10 szerepet is alakítva. A filmet egyetlen, papírmasé makettekkel kiegészített helyszínen, egy kamerával vették fel, amely a forgatás első napján elromlott és nem volt képes a hangot is rögzíteni…

HG 296

A produkció alig 230 ezer fontos költségvetésének jó részét rockbandák és kulturális intézmények adományozták, a pénz többek között a Pink Floyd, a Led Zeppelin, a Jethro Tull és a Genesis zenekaroktól, lemezkiadóktól és színházaktól származott. A szűkös keret miatt rengeteg kreatív megoldásra volt szükség a forgatáson, többek közt ennek köszönhetjük a film egyik védjegyévé vált és a magyar címet is ihlető, féltökök összeverdesésével imitált ló nélküli galoppot. A rendkívüli nehézségek és mostoha körülmények ellenére megszületett a mestermű, a Szent Grált isteni sugallatra felkutatni induló Artúr király és a (fél)tökkelütött lovagok kalandjainak Python-féle ábrázolása, legendássá vált karakterek, idézetek, jelenetek és kortalan poénok tömegével. A brit Total Film szavazásán a világ öt legjobb vígjátéka közé megválasztott alkotás végül hatalmas anyagi és kritikai siker lett világszerte. Magyarországon 1977-ben mutatták be, Bodrogi Gyula, Kern András, Mécs Károly, Képessy József, Rátonyi Róbert és Tordy Géza magyar hangjával.

HGS4

A mostani mozibemutatóval ez a klasszikus szinkron is visszatér a digitálisan restaurált kép mellé. Január 21-től Budapesten a Corvin moziban és országszerte számos nagyvárosban, köztük Szegeden, Szolnokon, Egerben, Pécsett és Debrecenben is vetítik a filmet, január 28-tól pedig a budapesti Toldi és Tabán mozi is csatlakozik a vetítéssorozathoz, itt eredeti nyelven, magyar felirattal láthatják a nézők. A bemutatóhelyek részletes listája a film Facebook oldalán, a http://facebook.com/GyalogGaloppMozi címen olvasható.

Gyalog-Galopp-HUN-plakat

Forrás: Pannonia Entertainment