A Sóvirág németországi bemutatója

A Tünet Együttes Sóvirág című előadását Németországban is bemutatja a társulat az idei év januárjában. A Vígszínház Házi Színpadán játszott előadást Berlinben és Erfurtban több alkalommal tekinthetik meg a nézők.

Tünet Együttes: Sóvirág

Tünet Együttes: Sóvirág

A Tünet Együttes Sóvirág című előadása az idei évet egy turnéval indítja. Január 16-án még a Vígszínház Házi Színpadán játsszák, azt követően pedig január 24-én a holokauszt emléknap alkalmából a berlini TAK Theater im Aufbau Hausban tartják a németországi premiert. Január 27-én és 28-án az erfurti dieSCHOTTE Theater színpadán játssza és táncolja el Fahidi Éva és Cuhorka Emese a duettet, amely a holokauszt emlékével élő idős hölgy és egy mai fiatal közt tátongó szakadékról, az egymás sorsába való belehelyezkedésről, az öregedésről, fiatal és öreg testben való létezésről szól – mindez humorral, őszinteséggel, empátiával. Az előadást Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője rendezte.

Tünet Együttes: Sóvirág

Tünet Együttes: Sóvirág

Az Sóvirág című előadásról:

Sóvirág
– avagy a létezés eufóriája

Egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.

Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc. Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.

Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

„Az öregember majdnem úgy tekint vissza az életére, mint a vándor a hegy tetején a lába előtt elterülő tájra. Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak.”

(Fahidi Éva: A Dolgok Lelke)

Tünet Együttes: Sóvirág

Tünet Együttes: Sóvirág

A Tünet Együttes több mint tíz éve a független táncszínházi szcéna meghatározó szereplője. A társulat nem ismer műfaji határokat, előadásaikban egyenrangú elemként kezelik a szöveget és a mozgást. Fahidi Éva A Dolgok Lelke című memoár szerzője a holokauszt témájú fórumok közkedvelt előadója, elsősorban Németországban. Cuhorka Emese, megrögzött határátlépő, bátor, kísérletező kedvű előadó, aki számos nemzetközileg is sikeres produkció után újra a Tünet Együttessel dolgozik.

A próbafolyamatról és azon keresztül Éva életéről közösségi finanszírozásban „Sírással nem megyünk semmire” címmel dokumentumfilm készül. További információ: www.tunetegyuttes.hu

*A sóvirág nem haszonnövény, a Debrecen környéki pusztákat borította a boldog békeidőkben. Alkalmazkodott a szikes talajhoz, az ólomgyökerűek családjába tartozik. Illata fanyar. Őshonos.

Szereplők: Cuhorka Emese, Fahidi Éva
Rendező: Szabó Réka
Dramaturg: Peer Krisztián, Zsigó Anna
Fény: Szirtes Attila

Támogatók: NKA, EMMI

Az előadás együttműködő partnere a Vígszínház.

Tünet Együttes: Sóvirág

Tünet Együttes: Sóvirág

Forrás: Tünet Együttes