Egyensúly keresés egy kizökkent világban

A Győri Balett 2015. november 14-én mutatta be Győrben a 2015/16-os évad legújabb, két egyfelvonásos balettet bemutató estjét, mely az Egyensúly összefoglaló címet kapta. A fővárosi közönség pedig december 11-én láthatja a darabot a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Müpában.

_MI_3615_A_terem_Meszaros_Matyas (Large)

Újabb mérföldkőhöz érkezett a társulat azzal, hogy két, ízig-vérig XXI. századi darabot tűzött műsorára, mind témaválasztásukat, mind a mozdulatvilágukat s mind a szcenikai megoldásokat tekintve. Az emberi tűrőképesség határait súroló, valódi és virtuális száguldás, olyan életmód váltásra késztet, amelyhez már nem tud kellő gyorsasággal alkalmazkodni az egyén. A mentális zavarodottság, a minőségi kapcsolatok ritkulása, a szaporodó fóbiák táncszínpadi ábrázolása egy újszerű megközelítése ezeknek a társadalmi problémáknak.

A kétrészes balettest első darabja a rendkívül innovatív fiatal katalán alkotó Cayetano Soto műve: az UNEVEN (KIZÖKKENT). A koreográfia öt évvel ezelőtt készült az Aspeni Santa Fe Ballet számára, és a globális alkotói létből fakadó, kontinensek és országok között vándorló szabadúszó életforma mentális és fizikai kibillentsége ihlette. „Amikor reggel felébredtem, nem tudtam, hogy a világnak melyik részén vagyok” – mondta Cayetano Soto, ennek a szellemi állapotnak a jellemzésére. A klasszikus bázisra építő rendkívül technikás darab igazi kihívás a győri együttes számára.

_MG_9809_Uneven_Nemeth_Mihály_Tancol_Tatiana Shipilova_Sebestyen_Balint (Large)

Velekei László A TEREM című koreográfiáját az est második részében láthatja a közönség, mely szerves folytatása a Soto által felvetett gondolatkísérletnek, de már tovább is viszi azt. Hol a határ a még normálisnak mondható mentális kibillentség és a kóróssá váló, állandósult pszichés anomáliák, életünket és szabad akaratunkat gúzsba kötő fóbiák közt? Megszabadulhatunk-e ezektől vagy halálunkig elkísérnek bennünket? A különleges karakterek óriási tárházát felvonultató darab előadóművészi szempontból hatalmas lehetőségeket kínál a táncművészeknek, miközben kellő humorral és helyzetkomikumokkal fűszerezi a történetet, technikás és erőteljes kifejező erejű ”Velekei-stílusban”.

Kiss János a Győri Balett igazgatója úgy fogalmazott az új darabok kapcsán, hogy az előadás alatt hideg vízből meleg vízbe dobják a nézőket, és arra törekszenek, hogy az elgondolkodtató témák dacára értse, szeresse, és kellő derűvel élvezze mindenki a két koreográfiát.

Az Egyensúly est bemutatója 2015. november 14-én, 19 órakor a Győri Nemzeti Színházban volt.

Forrás: Nemzeti Táncszínház