GALLERY WEEKEND BUDAPEST 2015 – Művészet élőben

A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány 2015. szeptember 12–13-án másodjára is megrendezi a Gallery Weekend Budapestet (GWB), a hazai kortárs képzőművészet galériás fesztiválját, a Főváros és a BBraun támogatásával. Egy hétvége erejéig minden a kortárs képzőművészetről szól majd Budapesten: tárlatvezetések, megnyitók és túrák a legjobb magángalériákban. Mert a galériák nem a földönkívülieknek dolgoznak, hanem a városlakóknak.

GWB 2014 - Birkás Ákos tárlatvezetése a Knoll Galériában - Fotó: Soponyai Viktória

GWB 2014 – Birkás Ákos tárlatvezetése a Knoll Galériában – Fotó: Soponyai Viktória

A kortárs képzőművészettel ismerkedőknek most érdemes végignézni a budapesti galériák kínálatát, hiszen a kiállítóterek szombat–vasárnap délelőtt 10-től este 6-ig várják az érdeklődőket, a részvevő művészek, a galériások és munkatársaik pedig szívesen beszélnek a kiállított munkákról. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik. A programok mind ingyenesek.

GWB 2014 - Tárlatvezetés a Kisteremben - Fotó: Szalipszki Judit

GWB 2014 – Tárlatvezetés a Kisteremben – Fotó: Szalipszki Judit

Ízelítő a GWB programjából: nemzetközileg is sikeres régióbeli nőművészek és magyar kollégáik, fiatal barcelonai és Buenos Aires-i festők, 20. századi absztrakt legendák és fiatal tisztelőik, művészetfilozófiai kísérletek és a legfrissebb generáció fenegyerekei. Érzéki vásznak, szikár fotóanalízis, bizarr ördögűzés és kifinomult konceptuális hangok a középnemzedéktől. Széles művészi kínálat, garantált szakmai színvonalon – Ioana Nemestől Lossonczy Tamásig, Tarr Hajnalkától Vincze Ottóig.

Marge Monko: Burzsoázia tanulmányok (Tableaux1), 2005, C-print, 98 x 73cm, a Molnár Ani Galéria hozzájárulásával

Marge Monko: Burzsoázia tanulmányok (Tableaux1), 2005, C-print, 98 x 73cm, a Molnár Ani Galéria hozzájárulásával

A legtöbb, komoly galériás színtérrel rendelkező nagyvárosban, például Berlinben, Zürichben vagy Bécsben, a kortárs képzőművészeti naptár kiemelt eseménye a gallery weekend programsorozat. Az egyre inkább eseményközpontúvá váló kortárs art world életében – az elmúlt tíz évben – nagy jelentőségre tett szert ez az új műfaj, felzárkózva a biennálékhoz és a vásárokhoz. Ilyenkor, egy hétvége erejéig, összegyűlnek a kereskedelmi galériák legjobbjai, különleges programokkal kedveskedve az érdeklődőknek és a műgyűjtőknek. „A Gallery Weekend Budapest sikeresen bizonyította be 2014-ben, hogy a budapesti színtér nemcsak megérett egy ilyen eseményre, de igényli is” – mondta a GWB művészeti igazgatója, Rieder Gábor. „Külön örömmel tölt el minket, hogy a Főváros is támogatja már kezdeményezésünket.”

Tarr Hajnalka: Cím nélkül, 2015, vegyes technika, 82x102 cm, az acb Galéria jóvoltából

Tarr Hajnalka: Cím nélkül, 2015, vegyes technika, 82×102 cm, az acb Galéria jóvoltából

A részvevő galériák a budapesti színtér válogatott elitcsapatából kerültek ki: acb Galéria, Art+Text Budapest, Chimera-Project, Deák Erika Galéria, INDA Galéria, FLUX Galéria, Horizont Galéria, Kisterem, Knoll Galéria, Körmendi Galéria, Molnár Ani Galéria, Galéria Neon, NextArt Galéria, TRAPÉZ, Várfok Galéria, VILTIN Galéria és Vintage Galéria.

CRW_6455

További információ: www.galleryweekendbudapest.com

Főtámogatók:

budapestBBraun

Forrás: Gallery Weekend Budapest
,