Dzsesszfesztivál sztárokkal a Bánki-tó mellett, dupla jubileummal

Két jubileum jegyében rendezik meg, immár 11. alkalommal és ismét sztárfellépőkkel a Louis Armstrong Jazzfesztivált június 26-tól 28-ig a Bánki-tó partján.

Ötven éve annak, hogy Louis Armstrong, az amerikai trombitás világsztár koncertet adott Magyarországon, és 1965-ben létesült hazánkban jazz tanszak – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A bánki fesztiválon idén fellép az amerikai szving reneszánszát képviselő Ken Peplowski klarinétos-szaxofonos, a szintén amerikai Wycliffe Gordon, akit tavaly a világ legjobb harsonásának választottak, a Wynton Marsalis zongoristája által vezetett Dan Nimmer Trio, Európa egyik legrégebbi tradicionális dzsesszzenekara, a 70 éves holland Dutch Swing College Band pedig az amerikai sztárszaxofonossal, Scott Hamiltonnal játszik együtt.

A Bánki-tó víziszínpadán június 26-án pénteken este a Benkó Dixieland Band Suba Attilával (ének) és Lázár Istvánnal (trombita, ének), az amerikai Dan Nimmer Trio (Dan Nimmer – zongora, Pete van Nostrand – dob, Dezron Douglas – bőgő) Wycliffe Gordon harsonással lép színpadra, majd a holland Dutch Swing College Band (Ton van Bergeijk – bendzsó, gitár, ének, Adrie Braat – nagybőgő, Anton Burger – dob, Keesjan Hoogeboom – trombita, ének, Bob Kaper – klarinét, szaxofon, ének, David Lukács – klarinét, szaxofon, Maurits Woudenberg – harsona) és Scott Hamilton szaxofonos játszik.

Másnap különleges formációval tiszteleg a fesztivál az előtt, hogy idén 50 éve, 1965-ben létesült a jazz tanszak a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában – ennek jogfolytonos utódja a Zeneakadémia Jazz Tanszéke. Ebből az alkalomból június 27-én szombaton a legnevesebb magyar dzsesszzenészekből erre az alkalomra alakuló Kőszegi Allstars Jazz Jam Band ad koncertet a következő felállásban: Szakcsi Lakatos Béla – zongora, Berkes Balázs – nagybőgő, Gyárfás István – gitár, Deseő Csaba – hegedű, Fekete-Kovács Kornél – trombita, Kőszegi Imre – dob.

A supergroup után szombaton este a nemzetközi Csík Gusztáv Trio (Csík Gusztáv – zongora, Reggie Johnson – bőgő, Doug Sides – dob) két énekessel, az amerikai Joan Faulknerrel és a magyar Berki Tamással lép színpadra, végül a Budapest Jazz Orchestra és az amerikai Ken Peplowski (klarinét, szaxofon) játszik.

Mindkét napon lesz jam session a koncerteket követően a Louis Armstrong szobornál, a Tó Hotel kertjében és/vagy éttermében. Szombaton délután meglepetéskoncert is lesz a szálloda kertjében, a vasárnapi zárókoncertet 17 órától a 230 éves Bánki Evangélikus Templomban tartják Jazz&Gospel – A zene szárnyain címmel Joan Faulkner, Harriet Lewis, Joanne Bell, Maurice Wilkes, Csík Gusztáv és Reggie Johnson közreműködésével.

A Louis Armstrong Jazzfesztivál története 2004-ben kezdődött a Budapesttől hatvan kilométerre található Bánkon. Első alkalommal egy családi dzsesszhétvégét tartottak, amelyen veterán autók is felvonultak június utolsó hétvégéjén a Nógrád megyei településen. Ekkor avatta fel Louis Armstrong szobrát Joe Murányi, a legendás trombitás magyar származású klarinétosa. A fesztivál 2005-ben vált nemzetközivé.

Az idei fesztivál felidézi, hogy 50 évvel ezelőtt, 1965. június 9-én Louis Armstrong volt az első igazi amerikai dzsessz szupersztár, aki eljött koncertezni Magyarországra. A népstadionbeli koncerten a korabeli beszámoló szerint 93 ezer néző volt.

Forrás: MTI

 

,