Audiovizuális trip Bánki Gergely rendezésében, Vajdai Vilmossal a főszerepben

Bánki Gergely – Proton Színház: 1 link
2015.05.25-26. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza
PREMIER

Banki

Jake Smiles írta, Bánki Gergely rendezte, Vajdai Vilmos játssza. Monodráma, koncertszínház és virtuális valóságot teremtő VJ-zés egyvelege a chat.hu világából. Jake Smiles az ezredfordulón robbant be a köztudatba a Viszkis Fan Klubbal, aztán megnyerte az origo.hu és a Magvető Könyvkiadó regénypályázatát 2001-ben 1 link című kötetével. Az álnéven publikáló író főhőse szintén Jake Smiles, aki maró iróniával és végtelen cinizmussal monologizál, a fejében levő világ olyan, mint egy trip. Ezt látjuk majd május 25-én és 26-án a Trafóban.

Bánki Gergő a Proton Színház színeiben tárja a közönség elé első rendezését az 1 linket, amit Jake Smiles regénye alapján készített, kinek kilétét azóta is homály fedi. A rendezőt a könyvben elsősorban a nyelvezet és a karakter ragadta meg. Az internetes szlengnek és számítógépes szaknyelvnek bérelt helye van Smiles szótárában, ő maga pedig egy jómódú, középkorú férfi, menő munkával, feleséggel és gyerekkel. Csak éppen szabadidejének minden percét a számítógép előtt tölti: játszik, chatel, flörtöl, szeretkezik, online éli hétköznapjait, míg a valóságban maga a megtestesült cinizmus és közöny.

A Proton Színház életében másodszor fordul elő, hogy a művészeti vezető, Mundruczó Kornél mellett egy társulati tag kap lehetőséget, hogy rendezőként dolgozhasson a csapattal. Bánki Gergely Vajdai Vilmos-t, a TÁP Színház rendezőjét és ikonját, a Katona József Színház színészét instruálja, az ő tolmácsolásában láthatjuk majd Jake szélsőséges gondolatait.

Virtuális tér és reális világ egészen összemosódik hősünk fejében, ahogy a produkcióban is. A zene és a vetítés is rájátszik a hibrid világra, bizarr atmoszférát teremtve így az előadásnak. A hanghatások felelőse Vranik Krisztián a Realistic Crew tagja. A csapat több filmzenét is jegyez (többek közt a Fekete Kefe című filmét is), és ők voltak a harmadik magyar zenekar a Besh O Drom és az Európa Kiadó mellett, akik felléptek a Glastonbury fesztiválon. A vetítés pedig Karcis Gábor média-designer nevéhez kötődik, aki több színházi produkciónak is készített már videókat (például az e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című Mohácsi János rendezte darabnak), és nem mellesleg ő a VJ centrum egyik alapító tagja.

Kapcsolódó weboldalak:
https://www.facebook.com/protontheatre
https://www.facebook.com/events/1580421215560788/
http://trafo.hu/hu-HU/1-link
Interjú Jake Smiles-szal
http://magyarnarancs.hu/belpol/alszakallt_sem_kell_ragasztani_jake_smiles_mediahacker-63675

Vizuál: KARCIS Gábor
Jelmez: OLÁH Tímea
Zene: VRANIK Krisztián
Dramaturg: VERESS Anna
Rendezőasszisztens: GYŐRI Aliz
Rendező: BÁNKI Gergely
Műszaki vezető: ÉLTETŐ András
Produkciós asszisztens: VARGA Dorka
Produkciós vezető: CSATÓ Zsófia
Producer: BÜKI Dóra

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza