A kis herceg litográfiáit vásárolta meg a szegedi múzeum

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéhez készített illusztrációinak litográfiáit vásárolta meg a Móra Ferenc Múzeum egy francia magángyűjtőtől.

Szeged, 2015. május 7. Rostás Mónika muzeológus Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg címû regényének címlapjához készített akvarell illusztrációjának litográfiájával a Móra Ferenc Múzeumban 2015. május 7-én.  A közgyûjtemény a tizenkét darabból álló sorozatot egy francia magángyûjtõtõl vásárolta meg, a grafikákat egy 2015 nyarán nyíló tárlaton mutatják be. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szeged, 2015. május 7.
Rostás Mónika muzeológus Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényének címlapjához készített akvarell illusztrációjának litográfiájával a Móra Ferenc Múzeumban 2015. május 7-én. A közgyűjtemény a tizenkét darabból álló sorozatot egy francia magángyűjtõtõl vásárolta meg, a grafikákat egy 2015 nyarán nyíló tárlaton mutatják be.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Rostás Mónika muzeológus a grafikák csütörtöki sajtóbemutatóján elmondta, hogy Saint-Exupéry az illusztrációkat vízfestékkel készítette. Az akvarellek kis példányszámú, hitelesített lenyomatait pedig a párizsi Saint-Exupéry társaság adta ki.

A tizenkét darabból álló sorozat – Saint-Exupéry aláírásával ellátott – lapjain megjelennek a kultikus szereplők: a kis herceg, a rózsa, és a legendás helyszínek, tárgyak is felbukkannak. A képek végigkövetik a regény tartalmát – közölte a szakember.

A grafikákat júniusban A kis hercegről szóló kiállításon mutatják be a közönségnek a szegedi Kultúrpalotában. A múzeumpedagógiai központú, interaktív tárlaton igyekeznek majd a gyerekek mellett élményeket kínálni a felnőtteknek is – fogalmazott Rostás Mónika.

Antoine de Saint-Exupéry kultikus regénye 1943-ban jelent meg. A legenda szerint az illusztrációkat egyik barátjától kapott festékkészlettel készítette amerikai elvonulása idején. A kis herceg 226 nyelven jelent meg több mint 80 millió példányban, és ezzel a világ ötven legolvasottabb könyve közé került.

Forrás: MTI