A Hubble űrtávcső negyedszázados évfordulóját ünneplik Bakonybélben

A Hubble űrtávcső 25 éves születésnapjára emlékeznek a bakonybéli Pannon Csillagdában csütörtökön, mintegy 70 más európai csillagászati ismeretterjesztő központtal párhuzamosan – tájékoztatta az MTI-t a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója.

Puskás Zoltán elmondta, hogy az évforduló tiszteletére 22 országban leplezik le azoknak a mindeddig nem publikált egyedi űrfelvételeknek az óriás nyomatait, amelyeket a Hubble űrtávcső készített az elmúlt 25 év során, köztük lesznek egyebek mellett csillagközi gáz ködöt, galaxist vagy csillaghalmazt ábrázoló képek.

A fotók óriás nyomataiért nemzetközi pályázaton lehetett versengeni és a Pannon Csillagda, hazánk egyik csillagászati ismeretterjesztő központja is a nyertesek között van – fejtette ki az igazgató.

Puskás Zoltán közölte, hogy a csütörtöki ünnepségen leleplezik a NASA és az Európai Űrügynökség által adományozott Hubble-űrfelvétel nyomatát és megnyitják a Pannon Csillagda Hubble 25 című emlékkiállítását.

Hogy mi lesz látható a közel 8 négyzetméteres, a Hubble távcső által készített fotón, az a megnyitóra tartogatott meglepetés – mondta az igazgató. Közölte: az átadott fejlesztések állandó elemei lesznek a Pannon Csillagda kiállításának, az új fotó mellett egy meteoritokat, kisbolygókat és becsapódásokat bemutató tabló, valamint egy megérinthető meteorit is látható lesz. Hozzátette: a Hubble űrtávcső történetéről Sárnecky Krisztián csillagász, az MTA kutatóintézetének munkatársa tart előadást, és átadják a Pannon Csillagda százezredik látogatójának járó ajándék távcsövet.

A megemlékezést születésnapi „asztrobuli” zárja a jelenlévő iskolások és óvodások bevonásával, ahol tárlatvezetésben vehetnek részt, és előadásokat hallgathatnak a gyerekek – fűzte hozzá Puskás Zoltán.

A Hubble űrtávcsőről szólva az igazgató elmondta, hogy az űrteleszkóp 600 kilométer magasan kering a Föld körül, így a légkör zavaró hatása nélkül minden földi távcsőnél élesebb képet ad.

A berendezés jelentősen pontosította a világegyetemről alkotott elképzeléseinket és növelte a csillagászat tudományának társadalmi elismertségét is – fűzte hozzá.

Forrás: MTI