Orosz Kulturális Napok Magyarországon

Az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériuma bemutatja az Orosz Kulturális Napokat Magyarországon. 2013. április 15-én Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériuma aláírt egy kulturális és oktatási együttműködési programot. Jelen projekt ennek az egyezménynek eredményeképpen jött létre. „Az orosz kulturális napok” célja, hogy bemutassa az orosz művészet sokszínűségét, és példázza azt, hogy az egymással folytatott párbeszéd mennyiben gazdagíthatja a magyar és orosz emberek lelkét.

Rendezvények az Orosz Kulturális Központban
(1062 Budapest Andrássy út, 120)
www.ruscenter.hu

Március 19 – Április 3.
Látnivalók Oroszországban – fotókiállítás
Moszkvai Fotóművészet háza (Multimedia Art Museum)

Oroszország több évszázadot átölelő gazdag kultúrája számos viharos történelmi időszakot élt meg. Az ország területén számos építészeti történelmi-kulturális műemlék része az UNESCO Világörökség listájának, beleértve a moszkvai Kremlt és Vörös teret, Szentpétervár történelmi városközpontját és a Téli Palotát, az azt körülvevő területtel. Az ország további ékességei a Szoloveckij-szigetek történelmi-kulturális épületegyüttese, Vlagyimir és Szuzdal fehér műemlékei, az „Arany gyűrű városai”, a „Kizsi” szabadtéri múzeum és sok más. A kiállításra kiválasztott 70 képkocka megörökíti Oroszország lélegzetelállító szépségét. A projekt célja, hogy az országról egy mindenre kiterjedő, átfogó képet mutasson, és ne csak a legikonikusabb nevezetességekkel találkozzunk (Moszkva, Szentpétervár, Valaam-sziget), hanem a kevésbé híreseket is megismerjük (Bajkál-tó, Baskíria, Jakutszk, Elbrusz, Urál, Hanti- és Manysiföld, Petropavlovszk-Kamcsatszkij). A kiállításon megtekinthető lesz számos vezető orosz fotóművész munkája, a tárlat keretében a „Moszkvai Fotóművészet Háza”, a „RIA Novosztyi” és a „Fotószövetség” gyűjteményéből, illetve magángyűjteményekből származó képek kerülnek bemutatásra.

Kiállítás-megnyitó: március 26-án 18 órakor.

Március 26-án 18 órakor
Friss szellő Kelet felől… zenei koncert
Tyerem Kvartett Szolovjova Jekatyerina, a Marinszkij Színház szólistája közreműködésével  

A Tyerem Kvartett egy népi hangszereket használó zenei együttes Szentpétervárról, amely crossover stílusban játszik. A Kvartett jelenleg a következő tagokból áll: Andrej Konsztantyinov – kis domra, Andrej Szmirnov – bajan, Mihail Juze – balalajka-kontrabasszus, Alexej Barsov – alt domra.

A brit „Independent” a következőt írta a Tyerem Kvartettről: „Szerelem, utálat, irónia, mélyebb filozófiai jelentéstartalom, ezek mind keverednek a Tyerem Kvartett zenéjében, és együtt különleges spiritualitás élményt adnak.” A Tyerem Kvartett a nemzetközi eseményeken gyakran szolgál Oroszország hírnökeként, pontosan ebből fakadóan az együttest „névjegykártyának” becézik, az Ermitázs és a Marinszkij színházzal egy lapon említve őket. Az együttes repertoárja több mint 500 eredeti klasszikust és modern darabot tartalmaz. A Tyerem Kvartett a 27 éves fennállása során több mint 3000 koncertet adott, illetve 65 fesztiválon szerepelt több mint 60 országban szerte a világban. A zenei programot Szolovjova Jekatyerina szoprán előadása színesíti. Szolovjova Jekatyerina korábban a Marinszkij színház társulatának tagja és a milánói Scala szólistája volt.

A koncert 1 órás lesz.

Március 28-án 20 órakor
A legjobb orosz dalok és költemények (magánkoncert)
Oleg Pogudin, Oroszország Érdemes Művésze 

Oleg Pogudin az egyik legkiemelkedőbb orosz művész a romantikus műfajban, a koncertjein mindig teltház van, és műsorai általában kirívóan magas értékelést kapnak. Pogudin repertoárjában megtalálhatóak Puskin, Gumilev, Vertyinszkij, Okudzsavi és Lermontov költeményeinek megzenésített változatai. Az előadásai kis zenei darabok, drámai körvonalai a pogudini lírai hős viszontagságos sorsának. A budapesti koncert alkalmával Oleg Pogudin egyedülálló stílusán keresztül hozza közelebb a magyar közönséget az orosz zeneművészet mesterdarabjaihoz. A koncert 1 óra 10 perces lesz.

Rendezvények a Művészetek Palotájában
(1095 Budapest, Komor Marcell u. 1)
www.mupa.hu

Március 29-én 16 órakor
Orosz ajándék – klasszikus zenei gálakoncert

A koncert bemutatja Oroszország legjobb zeneiskoláinak diákjait: nemzetközi versenyek győzteseit és nemzetközi fesztiválok résztvevőit. Érdemes megjegyezni, hogy az előadók fiatal koruk ellenére (11-18 év közöttiek) számottevő oroszországi és külföldi koncerttapasztalatot halmoztak fel: zenei díjaik, fesztiválrészvételeik és versenyeredményeik véget nem érő listája igen meggyőző, valamint a résztvevők között többen is rangos zenei alapítványok tagjai.

A magyar közönségnek szánt program az alábbi zeneszerzők műveiből állt össze: Pjotr Csajkovszkij, Daniel Van Goens, Alexander Zarzsickij, Szergej Vaszilyenko, Liszt Ferenc, Maurice Ravel, Oreszt Jevlahov, Gaspar Cassado, George Gershwin, Renzo Ruggieri, Claude Tom, Georgij Szviridov. A fentieket előadják zongorán, hegedűn, klarinéton, csellón, marimbán és harmonikán.

A koncert 1 óra 10 perces lesz.

Március 30-án 20 órakor
Finnugor művészet zenei előadása
Italmasz – az Udmurti Köztársaság Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttesének előadása 

Az együttest 1936-ban alapították, és közel 80 éve sikeresen képviseli az udmurt művészetet világszerte. Az együttes repertoárjának alapja az udmurt népzenéből és népi táncokból áll. Az udmurtok a finnugor etnikai csoporthoz tartoznak, amely felöleli a magyar, finn, mordvin, mari és komi-permiákat. Koncertjeik során az együttes a fent nevezett népek sokféleségéből merített kreativitásukat igyekeznek tükrözni. Budapest számára egy különleges koncert-összeállítással készült az „Italmasz”, felvonultatva csapatuk legjobbjait. Az együttes lobbanékony, de ugyanakkor lírikus darabjai elvarázsoltak minden közönséget Szibériától az Egyesült Államokig és Thaiföldtől Németországig. A fentebb hangsúlyozott közös etnikai gyökerek nyomán, az udmurt együttes kivételes szeretettel várja a koncertet, ahol magyar testvéreik előtt szerepelnek majd.

Az egy szünetes koncert 1 óra 30 perces lesz.

Nemzeti Színházban
(1095 Budapest, Bajor Gizi park 1.)
www.nemzetiszinhaz.hu
Március 28-29-én 19:30-kor

Az Alekszandrijszkij színház bemutatja Valerij Fokin Nyikolaj Gogol Háztűznéző című darabja alapján készült azonos című előadását  

Gogol „Háztűznéző” című darabja pontosan 170 évvel ezelőtt kezdte meg útját az Alexandrinszkij színpadán. Ebbe beletartozik a premier előadás is, amelyben Podkoleszin szerepét a híres színész, Alexander Martyinov játszotta. A hagyomány szerint, ettől a pillanattól kezdve „A revizor” és a „Háztűznéző” is az Alexandrinszkij programjának szerves részévé váltak. Gogol műveinek értelmezését mindig is meghatározta a színházi társulat kreatív felépítése.

Valerij Fokin az Alexandrinszkij színház művészeti vezetője a Revizort követően a Háztűznézőhöz fordult, amely számára a gogoli kreativitás már hosszú évek óta szolgált ihlet forrása gyanánt.

A darab színpadra állítását a szerző születésének 200 éves évfordulója alkalmából szervezték.

A darabban Valerij Fokin felfedi a saját személyiségének világát megőrizni törekvő főhős és az abszurddá, majdnem komikussá váló valóság közötti éles konfliktust.

Ez a valóság provokálja az embert, hogy a leghihetetlenebb mutatványokat is végrehajtsa.

Ilyennek számít az a történet is, amelyben egyből hat reménybeli vőlegény kéri meg egy kereskedő lányának, Agafia Tyihanovna Kupergyaginának a kezét, aki tulajdonképpen még a saját álmaiban és fantáziavilágában sem képes olyan férfit találni magának, aki az emberi erények teljességével rendelkezne.

Az egy szünetes előadás 2 óra 30 perces lesz.

Részletes információ: Orosz Kulturális Központ, Művészetek Palotája, Nemzeti Színház

Szervezők: Neva-art produkciós iroda, Az Alekszandrijszkij színház az Oroszországi Állami Akadémiai Puskin Drámaszínház
Együttműködő partner: Művészetek Palotája
Támogatók: Az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetsége, Magyarország Nagykövetsége Oroszországi Föderációban, Rosszotrudnicsesztvo, Orosz Kulturális Központ, Magyarország Szentpétervári Főkonzulátusa, Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ
Forrás: Próbakő