Közép-Európa Táncszínház: Tánc-Tér-Képek – párnás premier

 Minden zenében ott vár bennünket a mozgás, várja, hogy felfedezzük és várja, hogy megajándékozzon minket a tánc örömével. (Kun Attila)

A Tánc-Tér-Képek bemutatója Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulója után két nappal kerül sor, így tisztelegve a zeneszerző életműve előtt, mégpedig Rohmann Ditta élő gordonkajátékával. Megszokott dolog hogy a kortárs tánchoz elektronikus zene jelenik meg, illetve az kíséri a koreográfiát. Hogyan ívelhető át Bach barokk muzsikája és a 21. század elektronikus hangzása közti 300 év? A táncon keresztül. Míg Rohmann Ditta játékára komponált koreográfiai mozgás hullámzik a Bach zenével, addig az elektronika több mozgási „szabadságot” ad mind a koreográfusnak, mind a táncosnak. A két zenei világ összhangja az előadók személyiségén és tehetségén keresztül teremtődik meg. Nyitott, befogadó és inspiratív szenzitivitással állnak egymás zenei világához, így tudnak egy közös frekvenciát életre kelteni. E ritkán hallott frekvenciában, mely egy közös improvizációban teljesedik ki, a tánc mint harmadik alkotóelem színesíti a (tánc-tér-)képet.

Poszter

A Közép-Európa Táncszínház következő bemutatója hűen követi a Nemzeti Táncszínházzal megkezdett közös szakmai gondolkodás és munka útját, amit a tánc és a tánc közönségének viszonyában megkezdett. A produkció egy térré formálja az eddig hagyományosan külön kezelt előadói-, és nézőteret. A MOM Kulturális Központ egyedi színpadtechnikai adottságának köszönhetően a leendő közönség testközelből követheti végig az élő klasszikus és élő elektronikus zenei hangzás utazását táncképeken át. Közvetlen közelről láthatja a táncművészek testének minden rezdülését, hallhatja fizikumuk áramlását.

S hogy miért párnás a premier? Egyfelől a nézők többsége párnákon ül, másfelől, ismerve Bach muzsikáját, az előadás megtekintése „kipárnázza” az idegrendszert – amire igencsak szüksége lehet a mai kor emberének.

A produkcióban két dél-koreai vendégművész is fellép, akik a Korean Dance Festival 2014 és a Közép-Európa Táncszínház ösztöndíjasaiként, a Koreai Kulturális Központ támogatásával egy hónapig dolgoznak a társulattal.

A Közép-Európa Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház bemutatja:
Tánc-Tér-Képek – párnás premier
Időpont: 2015. március 19. csütörtök, 19:00
Helyszín: MOM Kulturális Központ, Bp. XII., Csörsz u. 18. 

Koreográfus: Kun Attila
Jelmez: Horányi Juli
Csellóművész: Rohmann Ditta
Elektronikus hangzás: Németh Imre
Szcenika, fény: Fogarasi Zoltán
Asszisztens: Fodor Katalin
Előadók: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Jakab Zsanett, Palcsó Nóra, Yoon Ga-Yeon, You Sung Ho, Frigy Ádám, Ivanov Gábor, Kovács Péter, Mádi László

Az előadásban elhangzanak az alábbi Bach művek:
J . S. Bach: C-dúr, G-dúr, D-dúr, Esz-dúr és d-moll Prelúdiumok;
d-moll Courante; c-moll Sarabande; Esz-dúr Gigue

Forrás: Koreai Kulturális Központ