Dosztojevszkij kétszer a MU Színházban

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij 1821. november 11-én született Moszkvában, és csak hittük, hogy 1881 februárjában halt meg kedvenc városában, Pétervárott.

Az orosz öregurat azóta a Blaha Lujza téren és Celldömölkön is látták, márciusban pedig két alkalommal is Újbudára látogat. Négy színészre adaptált, kortárs karamazovja március 8-án 16 órától, a Soltis Lajos Színház ifjú alkotói számára készített Bűn és bűnhődése pedig március 14-én 20 órától látható a MU Színházban.

FÜGE – MU Színház: karamazov
Március 8. 16:00

Utazol egy körülbelül negyvenötezer pudos villamoson. Futnak alattad a verszták. Csak bámulsz ki bután a fejedből, nézed a nyírfák táncát a végtelen sztyeppén. A Blahán fölszáll az ördög. Olyan másfél rőf. Jön és néz. És tudod, hogy el fog kapni. Mert nincs jegyed. Egy pópával is megtörtént ez. Aztán elment, és nem találták. De végül megtalálták. Így jár az, aki nem halt meg, de még él.

Dosztojevszkij 2012 tavaszán bukkant föl legutóbb, a Blaha Lujza téri 4-6-os megállóban, ahol épp a BKV ellenőrök próbálták megbüntetni az öreg orosz bliccelőt. Ekkor Adorjáni Bálint, Jankovics Péter, Lazók Mátyás és Orosz Ákos vették védelmükbe a furcsán ismerős öregurat, aki a szemtanúk szerint nagyon rossz állapotban volt. Azóta a szerző hálából adaptálta a színészeknek Karamazov testvérek című, utolsó nagyregényét…

karamazov - Fotó: Börcsök Mihály

karamazov – Fotó: Börcsök Mihály

Soltis Lajos Színház-Teleszterion Színházi Műhely: Bűn és bűnhődés
Március 14. 20:00

Lázár feltámadásában nem a jézusi csodatétel gesztusa a legizgalmasabb, hanem az, ami Lázárral történik. De nem amikor kijön a barlangból, hanem az a három nap, amíg oda be van zárva. Lázár barlangja az a hely, ami érdekel. Ahogyan mindannyiunkat érdekel.

Egy igazán jó írás beenged bennünket abba a barlangba, ahová legmélyebb ösztöneinket, érzéseinket és félelmeinket zárjuk. Ahová aztán mi is bekerülünk, és megnézzük, mivel kell szembesülnünk. Ebben a világban nincs realitás. Álom és valóság úgy keveredik össze, hogy mindeközben teljesen természetes az, hogy amit álmodunk, éppúgy világunk részévé válik, mint ami a hétköznapi valóságban tapasztalható.

Előadásunk éppen ezért megkísérel szétnézni abban a barlangban, ahová Raszkolnyikov bújt.

„Mindig azt képzeljük, hogy az örökkévalóság valami nagy, magasztos, megfoghatatlan dolog. És ha tévedünk? Ha csak egy kis szoba, mint a falusi közfürdők, ahol mindenütt csak pókok tanyáznak?” (Szvidrigajlov)

Bűn és bűnhődés - Fotó: Tóth Gergely

Bűn és bűnhődés – Fotó: Tóth Gergely

Raszkolnyikov – Nagy Péter István
Szonja – Nagy Zsuzsanna
Razumihin – Pesti Arnold
Marmeladov – Károly Bálint
Porfirij – Szabó Szilárd
Szvidrigajlov – B. Péter Pál
Pulheria – Ziembicki Dóra
Dunyecska – Oláh Júlia
Luzsin – Komáromi Sándor
Katyerina Ivanovna – Herczeg Diána
Aljona Ivanovna – Benkó Zsófia Anna
Krisztus – Barbély Gábor
Jelmez: Szűrszabó Edit
Fény: Bruckner Roland
Rendezőasszisztens: Kovács Mónika
Rendező: Komáromi Sándor

Forrás: MU Színház