Amikor az idő visszafordul – Nagy Omega beatmise május 30-án a Budapest Parkban

Szerző: Varga Bótos Anna

Újból és újból visszanézni, visszaidézni, visszahozni valamit, ami régen elmúlt, de újra átélni, újra látni, újra érezni akarjuk, mert vele együtt régi énünket is viszontlátjuk, s a hajdani időket, amikor más volt minden, talán szebb is, legalább is annak hisszük, mert akkor voltunk fiatalok. Mintha birokra kelnénk a lehetetlennel, mintha vissza akarnánk fordítani a végtelen időt. Vagy nemcsak hátra, hanem éppen előre is nézünk ezzel, egyenesen a jövőbe, a tegnapból a mán keresztül a holnapba? Mert ami nekünk, idősebbeknek nosztalgiázás, múltba nézés, az a mai fiataloknak már történelem, nagyszülők távoli merengése, ami csak akkor válhat kézzelfoghatóvá, ha saját szemükkel meggyőződhetnek róla, s csak akkor kel életre, ha életet lehelnek belé. Az Omega most erre vállalkozott: életre lehelni a múltat, a saját múltjukat. És nem is akárhogyan. Nem szokványos születésnapi vagy nosztalgia bulival, hanem egy igazi merész ötlettel, méghozzá úgy, hogy egyenesen a kezdetekhez, a hatvanas évekhez tér vissza, az akkori felálláshoz, az akkori dalokhoz, amelyeket új köntösbe bújtat, a mise és a beat sajtosságait ötvözve, szimfonikus zenekar bevonásával, oratorikus feldolgozásban visz a színpadra, s ezáltal máris új távlatokat nyit meg előttük.

2015-3-3-Omega-Budapest-Park-Sajtotajekoztato-Foto-Galcsik-Gyorgy-01

S az apropó? Az Ifjúsági Park. A régi és az új. Ezzel kapcsolatban pedig Kapuvári Gábor televíziós műsorszerkesztő két eseményre hívta fel a figyelmet az Omega beatmisét beharangozó, a Hadik Kávéházban tartott március 3-i sajtótájékoztatón. Az egyik a Budai Ifjúsági Park megnyitása 1961. augusztus 20-án a Várkert Bazárban, amely azután a magyar beat és rock bölcsője lett, ahol az Omega is fellépett. A másik az Ifjúsági Park bezárása, immár több mint 30 éve, s az idei, május 30-i koncert célja emléket állítani ennek a régi Ifiparknak a mai ifjúsági parknak tekintett Budapest Parkban.

A Budapest Park egyfajta reinkarnációja az egykori Ifjúsági Parknak, s betölti népszerű elődje funkcióját. Fontos kulturális térré vált. Budapesten jelenleg ez a legnagyobb koncerthelyszín, csaknem 11 ezer férőhelyes befogadóképességével, amit az idén is igyekeznek jelentős koncertekkel megtölteni, olyan eseményekkel, amelyek sok embert vonzanak – hangsúlyozta Gerendai Károly, a Budapest Park főszervezője. Ezért is örül annak, hogy az Omega speciális koncerttel készül itt fellépni.

Az Omega a 2013-ban indított Oratórium produkciójában a régi dalok új átiratait játssza, ezzel teljesen más értelmezést adva az ismert számoknak – mondta Kóbor János. Ezt templomokban adják elő – idén tavasszal például egy németországi turnén. A beatmise ennek nyári, szabadtéri változata, amelyet tavaly a siófoki koncerten már kipróbáltak. Hogy méltó vezérfonala is legyen, ezért választották témául a hajdani Ifjúsági Parkot. A beatmise május 30-án egy 11 ezer fős „templomban” fog szólni, amihez a látványelemek és díszletek is hozzáteszik a magukét.

A hatvanas évek Omegája, nem a mai Omega. Az akkori tagok egy részére ma már kevesek emlékezhetnek. Az 1960-ban összeállt első, kezdeti formációból (a Kóbor János által a József Attila Gimnázium tanulójaként osztálytársaival alapította első együttesből) 1962-ben két zenekar, a Ciklon és a Proféta összeolvadásával alakultak meg, s külföldi együttesek dalainak előadásával, feldolgozásával váltak népszerűvé. Omega néven először 1962. szeptember 23-án játszottak. Ennek immár igencsak 53 éve. Tekintélyes, érett kor!

2015-3-3-Omega-Budapest-Park-Sajtotajekoztato-Foto-Galcsik-Gyorgy-04

Az Ifjúsági Park boldog kalandnak számított akkoriban az életünkben, ahol Rajnák László igazgató nyakkendőt, fehér inget követelt meg a közönségtől, s tilos volt farmerben a belépés – emlékezett vissza Benkő László a régi időkre, amikor még egyetemisták voltak, mert akkor még mindegyikük „komoly” hivatásra is készült. S a felhőtlen „csörömpölésből” egyszeriben küldetés lett, s az Omega zenéjén felnőtt egy fiatal generáció. Az Egyetemi Színpad, az Eötvös Klub akkori értelmiségi fiataljait zenéjük új szemlélettel, gondolkodással kovácsolta össze. S miután megjárták Angliát, azon gondolkodtak, hogyan lehetne elmondani mindazt, amit kint láttak, s amit akkoriban másként nem lehetett átadni, csak a zenén keresztül. Ez a zene velünk együtt akkor történelmet írt – hangsúlyozta Benkő László. Az emberek akkoriban nem a balhét keresték a koncerteken, hanem a közös együttlétet. S ezt azután rajtuk keresztül megkapták szerte az országban, majd a térségben, az NDK-ban, Lengyelországban és a Szovjetunióban is. A szabadság illúziója, eszméje is az Omegán keresztül jutott ki az egykori szovjet blokk országaiba. S ez már nem játék, ez már küldetés volt, amin keresztül lelkileg az egekig emelkedve valami jót, közösségi érzést tudtak adni az embereknek.

A május 30-i koncert műsorának összeállításakor olyan szempontokat tartanak szem előtt, hogy dramaturgiailag egységes mű szülessen, a régi dalok újraértelmezésekor valami újat, többet, jobbat nyújtsanak az eredetihez képest. A nagyszabású produkció a szimfónia, a rapszódia és az oratórium jegyeit is magán viseli majd, de mégis megmarad beatnek.   Az együttes összeállítását illetően Kóbor Jánost, Benkő Lászlót és Debreczeni Ferenc dobost Szekeres Tamás gitáros, Gömöry Zsolt billentyűs és Szöllősi Kati basszusgitáros egészíti ki. Meghívták még Kovacsics Andrást, Laux Józsefet és Varsányi Istvánt is, akik az indulás, a kibontakozás amatőr időszakának, az első öt leglelkesebb évnek voltak a zenekartagjai. A Budapest Parkban és az azt követő turnén nem lép fel az Omegával Molnár György gitáros és Mihály Tamás basszusgitáros, ők az Oratórium produkcióban sincsenek benne.

2015-3-3-Omega-Budapest-Park-Sajtotajekoztato-Foto-Galcsik-Gyorgy-05

A koncert vendégfellépője a legendás angol Spencer Davis Group lesz, amely már vendégszerepelt Budapesten 1967-ben a Kisstadionban. Az együttes a névadó walesi gitáros vezetésével 1963-ban alakult meg Birminghamben, és olyan világslágerek tették híressé, mint a Gimme Some Lovin. Hozzájuk köthető a magyar beat első külföldi bemutatkozása, ugyanis ’67-es vendégszereplésük nyomán kapott az Omega meghívást Angliába, s készítették el 1968-ban első nagylemezüket. Ezzel a nagy áttörés korszaka jött el számukra, amikor is hatalmas sebességgel repültek a világhírnév felé.

B. Tóth László rádiós, a Rockmúzeum vezetője lesz az est műsorvezetője, a két együttes fellépése között pedig a korszak legnagyobb slágereiből ad majd válogatást, továbbá Kapuvári Gábor Lesz egyszer egy Ifipark? című dokumentumfilmjéből vetítenek részleteket.

Május 30-án tehát a „hívők előtt” kitárulnak majd egy hatalmas szabadtéri templom kapui, ahol az Omega celebrál különös, himnikus beatmisét az egykori Budai Ifjúsági Park emlékére – s ezzel talán átviszi „fogában tartva” egy legendás kor zenéjét, hangulatát is a túlsó partra…. hogy örökké éljen.

Fotók: Galcsik György
OMEGA – Beat Mise a Budai Ifjúsági Park emlékére – Budapest Park – 2015. május 30.