Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné – A Színház- és Filmművészeti Egyetem V. éves hallgatóinak előadása a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével

19. századot megelőzően nem létezett zene, amit ne az „alkalmazott zeneszerzés” kategóriája alá sorolhatnánk. A ZENEAKADÉMIÁN 2011-BEN ELINDULT ALKALMAZOTT ZENESZERZÉS SZAKIRÁNY célja, hogy azok, akik hasonló szellemben – bár az új technikai igényeknek megfelelően – komponálnának, vagyis a zeneszerzésre alkalmazott művészetként is tekintenek, egyetemi szinten mélyülhessenek el ezen a területen.

Mivel az alkalmazott zeneszerzés egyik legfontosabb terepe a színház-, illetve filmművészet, a LFZE szoros kapcsolatot alakított ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. A két egyetem együttműködésében a zeneszerzők filmes és színházi szakemberektől tanulnak, s filmes és színházi hallgatókkal dolgoznak együtt. A kapcsolatrendszer kialakítása életre szóló network lehetőségeket biztosít számukra. Ez egyedi a világon, nincs ilyen szoros közös képzés máshol. Valós társadalmi igényre valós válasz.

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS LEGFRISSEBB GYÜMÖLCSE a két intézmény közös produkciója, a közös képzés első végzett osztálya hallgatójának, Kovács Adriánnak zenés színpadi darabja, a Csokonai művéből íródott Karnyóné. Csokonai Vitéz Mihály vígjátékát Kovács Adrián zenéje és Kendrey Beatrix dalszövegei színesítik, fiatalos lendületet adva ezzel a 215 éve született zenés bohózatnak. Magyar zenei gyökerekkel, de megtartva a műfaj sajátosságait és elvárásait, izgalmas, új, kortárs zenés darab született.

_AND9761s_m

Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné    

Bemutató: Ódry Színpad, 2015. január 12. (hétfő) 19 óra

A Színház- és Filmművészeti Egyetem V. éves hallgatóinak előadása a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével

Karnyóné – boltosné, már jócskán túl virágkorán – Mészáros Blanka
Lipilotty – Karnyóné gavallérja – Csapó Attila
Tipptopp – egy másik reményteljes gavallér – Zoltán Áron
Samuska – Karnyóné fia – Vecsei Miklós Hasi
Boris – Karnyóné szobalánya – Zsigmond Emőke
Lázár – boltossegéd – Tóth András
Karnyó – halottnak hitt férj – Janka Barnabás
Tündré – Bach Kata
Tündérfi – Brassai Tóth János

Zeneszerző: Kovács Adrián
Szövegíró: Kendrey Beatrix
Vezényel: Rajna Martin
Rendezte: Ifj. Vidnyánszky Attila

Közreműködik:
a Bartók Béla Konzervatórium és a Zeneakadémia hallgatóiból alakult szimfonikus zenekar (zenekarvezető: Mester Dávid) és a Jazz and More kórus (karvezető: Halkovics Ágnes)

Osztályvezető tanárok:
Tallér Zsófia, Fekete Gyula (zeneszerző)
Forgács Péter, Hegedűs D. Géza, Marton László (színművész)
Horváth Csaba (fizikai színház és koreográfus osztály)

Támogatók: EMMI, NKA

Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem