„Egy fotográfia megszólal és történeteket kezd mesélni” – Schäffer Erzsébet A kifutófiú szerelme című kötetének bemutatója

December 15-én, az Óbudai Társaskörben mutatták be Schäffer Erzsébet, A kifutófiú szerelme című új kötetét, amely a Centrál Médiacsoport Zrt. gondozásában látott napvilágot.

2014-12-15 18.28.42-1A nagyterem percek alatt megtelt az érdeklődők sokaságával. A Pulitzer-díjas újságíró, író, publicista – akinek munkásságát Prima Primissima díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is elismerték már – ismét csodálatos olvasmányt ad az olvasók kezébe. Schäffer Erzsébet nagyon szereti a régi fotókat, évekkel ezelőtt a Nők Lapjában indított egy családi fotósorozatot. Nagyanyák, dédapák emlékei mutatkoztak be az újság oldalain. Ezáltal a múlt pillanatképei életre keltek, kelnek a jelenben.

Ezek az emlékek, és a hozzájuk tartozó érzések adták azt az ötletet az írónőnek, hogy egy „albumot” készítsen barátai és saját fotóiból. A kötet minden része egy fotóval kezdődik. A felvezető kép, amely lehet egy kislány, egy arc, egy híd később megszólal, történeteket kezd mesélni. A múltba vezetnek vissza minket olvasókat, olyan idegen emberek életein keresztül, akik által az átélt érzések a jelenben folytatódnak. A kellemes élmények kortalanok, mindig melegséggel tölti el a szíveket. Az olvasó ráérez, hogy a nehézségeket, a furcsa dolgokat az idő múlásával már-már mosolyogva lehet felidézni emlékeink között.

Ha egy-egy novella végére érünk, nézzük meg újra a fotót. Ugye észrevesszük, hogy a szereplők közeli ismerősünkké váltak? A kép részleteiben hallani lehet a víz sodrását, a hegedűszót, érezni a nap sugarait, a hó tisztaságát. Már nem csak egy kép, hanem Róza, Lidi, Terka, Isti… emlékeivel is gazdagítjuk sajátjainkat. Ebben rejlik ennek a kötetnek a legnagyobb varázsa.

Tombor Mónika