Már most várjuk a tavaszt – megkezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2015 előkampánya

Balogh Kálmán és Lukács Miklós kifinomult virtuóz cimbalomjátéka vezette be november 27-én a Ludwig Múzeumban azt az adventi készülődéshez és ajándékvásárláshoz ötleteket nyújtó sajtótájékoztatót, amely Tavaszt karácsonyra! szlogennel a 2015. évi Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kínált előzetest és programismertetőt a sajtó képviselőinek és általuk a nagyközönségnek a közelgő ünnepek jegyében s az eseménysorozat várható meglepetéseire fókuszálva, abból az apropóból is, hogy a sajtótájékoztató napjától lesz aktív a BTF honlapja, s indul meg a jegyértékesítés az ismert jegyirodákban, illetve online az esemény programjaira.

Vladimir Ashkenazy - Forrás: BTF

Vladimir Ashkenazy

Az ajándékozás időszakában a szeretet megnyilvánulásaként szeretettel kínáljuk a programjainkat – hangsúlyozta bevezetőjében Káel Csaba, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál Operatív Testületének elnöke. Örömét fejezte ki, hogy az idén is nagy sikerrel zárult Budapesti Tavaszi Fesztivál jövő évi szervezése változatlan formában folytatódik a Művészetek Palotája, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában az együttműködő partnerekkel (Zeneakadémia, Vigadó, Magyar Állami Operaház és mások) karöltve. Sikerült ide vonzani jó néhányat az európai kultúra neves képviselői közül, sőt a programsorozat a nagyvilág felé is kitekintést nyújt, ezáltal összművészeti fesztivál jelleget kap az esemény, amihez a Magyar Turizmus Zrt. segítsége nagyban hozzájárul. A programok népszerűsítésében fontos szerep hárul az MTVA-ra is, amely az esemény médiapartnereként a fesztiválkínáló műsorok megjelenítésének szakavatott felelőse. Magyarország kulturális, művészeti profilja nagyon tekintélyes és világszerte elismert. A művészeti intézményrendszer, a múzeumi infrastruktúra is egyedi lehetőségeket biztosít ehhez, amit maximálisan ki kell kihasználni 2015-ben is. Bár a programok végleges és pontos prezentációja csak január végén lesz, a 2015. április 10. és 26. között, a tulipánok havában megrendezendő, csaknem 60 helyszínt és mintegy 250 programot magában foglaló fesztivál gerincét kitevő legfontosabb események, fellépések, művészek már ismertek. Közülük kiemelkedő a Nemzeti Filharmonikusok vendégeként a nyitókoncerten fellépő Bajor Állami Zenekar Kirill Petrenko vezényletével. Vladimir Ashkenazy Grammy-díjas művész a londoni Philharmonia Orchestra élén mutatkozik be. A Zeneakadémia pódiumán lép fel a New York-i Orpheus Chamber Orchestra Wagner, Schubert, Haydn és Copland műveivel. Kihagyhatatlan szenzációnak ígérkezik az olasz csellistafenomén, Mario Brunello koncertje. Az opera szerelmesei az eddig főleg a New York-i Metropolitan Opera műsoraiból ismert lett mezzoszoprán, Elina Garanča varázslatos hangjában gyönyörködhetnek. De megtiszteli a fesztivált a nápolyi Teatro San Carlo is, Verdi három felvonásos operájának, a Luisa Millernek a bemutató előtti előadásával. A komolyzene túlsúlyának ellensúlyozására lesznek dzsesszkoncertek (egyebek között a hatszoros Grammy-díjas szaxofonos, David Sanborn új lemezének dalaival lép fel), táncelőadások (a holland Nederlands Dans Theater kortárs performanszával). A világzene kedvelőinek a tunéziai származású Dhafer Youssef, az úd nevű arab lant virtuóza Birds requiem című albumából ad elő. A cimbalomzene két kiváló mestere, Balogh Kálmán és Lukács Miklós népzenei ihletésű dzsessz improvizációkkal készül szintén lemezbemutatóra.

Dhafer Youssef

Dhafer Youssef

A fesztivál küldetése az is, hogy felszínre hozzon olyan értékeket, amelyek itthon születtek. Ennek jegyében a BTF egyik ünnepi eseményeként újítják fel Novák Ferenc koreográfiáját, a 25 éve, az első szabad választás napján, 1990 márciusában bemutatott Magyar Menyegzőt, ezúttal Ezüstlakodalom címmel. Zsigmond Vilmos 85. születésnapjára pedig a Ludwig Múzeum rendez kiállítást a világhírű Oscar-díjas operatőr fotóiból.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője kiemelte, hogy a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál az időközben történt energikus változások következtében számos művésznek és művészeti ágnak ad majd lehetőséget a megmutatkozásra, s ezáltal Magyarország is megmutatkozhat e különleges eseményen keresztül, amelyre a szervező intézmények kiváló együttműködésének, a bennük rejlő kiemelkedő tudásának köszönhetően sok kiváló embert sikerült Budapestre csábtani. Egyben komoly felelősség is ilyen kiváló kínálatot prezentálni minden évben.  Ezért is fontos, hogy az egész világon tudjanak arról, hogy Magyarország milyen kiemelkedő kulturális központ. Ehhez nyújt felbecsülhetetlen segítséget a Magyar Turizmus Zrt., amely tavaly óta kapcsolódott be a fesztivál népszerűsítésébe. Horváth Gergely vezérigazgató rámutatott, hogy céljuk újabb célpiacok, társadalmi rétegek, korosztályok és népcsoportok elérése és meghódítása a fesztivál számára. Szervező munkájuk eredményessége már eddig is megmutatkozott, például abban is, hogy az idei fesztiválon résztvevő vendégeknek csaknem a felét már a 30 éven aluli generáció tette ki. Kommunikációjukkal azt kívánják elérni, hogy Budapest Európa egyik kulturális központjaként jelenjen meg a köztudatban. Az esemény népszerűsítésében az MTVA fesztiválhíradóival, kulturális műsoraival, a fellépő sztárokkal készülő riportjaival, tv-s és rádiós közvetítésekkel működik közre.

Matthew Trusler - Alice Csodaorszgában

Matthew Trusler – Alice Csodaorszgában

A helyszíneket illetően az eddigiek körébe belép a Papp László Budapest Sportaréna is. A Bálnában lesz hallható először a kontinensen az Alice Csodaországban című meseregényből írt zenés darab. A város különböző kerületi helyszínein is lesznek programok, egyebek között kisszínházi fesztivál. A Vigadóban a Gerschwin Piano Quartet improvizációi ígérnek páratlan élményt.

Akad tehát bőven választék azoknak, akik igényes kulturális programokból összeállított meglepetést terveznek a karácsonyfa alá helyezni szeretteik megörvendeztetésére, hiszen a BTF programjaiban is bőven találatnak kedvükre valót. Vásároljunk tehát tavaszt karácsonyra, amire a BTF szlogenje is buzdít. Rajta hát, vigyünk egy kis tulipánvarázsos tavaszt a télbe, hiszen a tavaszvárást sem lehet elég korán kezdeni ahhoz, hogy le ne késsünk valamiről. A 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál programjait pedig semmiképpen sem szabadna elszalasztani. További információ a BTF-ről és a programokról www.btf.hu internetes honlapon található.

Varga Bótos Anna

Fotók forrása: BTF