Adventi hétvégék a kismartoni Esterházy-kastélyban és környékén

Karácsonyi vásár, koncertek és gyerekprogramok fogadják a látogatókat a kismartoni Esterházy-kastélyban, Fraknó várában és Lakompakon advent hétvégéin.

Advent első hétvégéjén a fraknói vár karácsonyi vására és rendezvényei várják az ünnepre készülődőket. A vásár az utóbbi években kétszer is elnyerte a legszebb osztrák adventi sokadalom címét. Pénteken a JazzDuo 57 ad koncertet, szombaton a Hoamatlab kórus lép fel és a hétvégén műsort ad a Fraknói Fúvószenekar is. Előzetes bejelentkezéssel látogatható az Esterházyak katonai hagyományairól szóló Győztes csaták és koronázások című kiállítás, amely Európa egyik legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyűjteménye. Fraknó (Forchtenstein) településtől félóránként ingyenes különbusz közlekedik a várig.

Lakompakon (Lackenbach) december 5-től december 9-ig szerveznek ünnepi programokat. Itt látható Burgenland legnagyobb élő karácsonyfája is, amely alatt december 5-én gyerekek lampionos felvonulása nyitja meg a vásárt és a lakompaki gyerekkórus ad koncertet. Számos gyerekfoglalkozás, pónilovaglás és Paprika Jancsi bábszínháza várja a kicsiket, a felnőtteket pedig december 6-án, szombaton a Chilifish együttes előadása szórakoztatja.

Advent harmadik hétvégéjén a kismartoni Esterházy-kastélyban életnagyságú betlehemi jászol és jászolkiállítás fogadja az érdeklődőket. December 12-én, pénteken este krampuszok és busók vonulnak fel, szombaton a Gloggnitz Fúvósnégyes és a miesenbachi Gamsveigerl kórus fellépése, vasárnap pedig a Kleinhöfleini Fúvószenekar koncertje hallható.

A kismartoni kongresszusi központban advent negyedik hétvégéjén, december 18-án ad karácsonyi gálakoncertet a Janoska Ensemble. Az öttagú családi együttes a dzsessz, a roma, a latin és a klasszikus zene világát ötvözi előadásaiban. Korábban a bécsi Musikverein, a New York-i Carnegie Hall és a Sydney-i Operaház színpadán is felléptek már és olyan művészekkel játszottak együtt, mint Al Jarreau, Bobby McFerrin vagy Erwin Schrott.

Forrás: MTI