Csütörtöktől látható a mozikban a Drága Elza című, második világháborús játékfilm

Látványos jelenetekkel, sokrétegű történettel várja a nézőket a második világháborús környezetben játszódó Drága Elza! című független játékfilm, amely csütörtöktől lesz látható a hazai mozikban.

A film egy keleti fronton harcoló magyar katona, Lombos Mihály honvéd pokoljárásáról, valamint a jó és a rossz az ember lelkéért folyó örök harcáról szól – mondta el az MTI-nek Füle Zoltán, a Drága Elza! rendezője és forgatókönyvírója az MTI-nek.

A rendező szerint az első ötletek alapján a Drága Elza! egy egyszerű – bár hiánypótló – világháborús film lett volna, amely a harcokat a magyar katonák szemszögéből mutatta volna be. Végül a forgatókönyvbe egy mélyebb szálat is beleszőttek, így egy olyan mű született, amely a látványos háborús jeleneteket az ember, isten és sátán közötti drámai küzdelem ábrázolásával ötvözi.

Füle Zoltán szerint ezt a többrétegűséget jól jellemzi a film első jelenete, amelyben Elza – Lombos honvéd naplójának címzettje és kedvese – a Kísértő szerepét betöltő Ziffer Lajos munkaszolgálatost az ószövetségi Jób könyvének mondataival bocsátja útjára. Lombos tengernyi szenvedéssel járó próbatétele hamarosan megkezdődik: orosz fogságba kerül, majd beosztják a szovjet hadsereg egy büntetőszázadába, a „taposók” közé, akiknek a feladata az ellenséges aknák felderítése – a saját életük árán.

A film forgatása nagyjából egy hónapot vett igénybe, egyes csatajelenetekben több mint száz szereplő is részt vett. Füle Zoltán kiemelte a film látványvilágát, elmondása szerint olyan vizuális effekteket is felhasználtak, amelyek más világháborús környezetben játszódó alkotásokban még nem jelentek meg.

A rendező egyébként a filmmel kapcsolatban arra a legbüszkébb, hogy az állami támogatás nélkül, magánforrásokból finanszírozva készült. A Drága Elza! legfontosabb jeleneteként az elhagyatott gyárban, álló vonatszerelvények között játszódó 9 perces részt emelte ki, amelyben az orosz katonák – az általuk eleven pajzsként felhasznált Lombos honvéddal együtt – német orvlövészek tüzében küzdenek a túlélésért.

A főszereplő Makray Gábor Lombos közlegény szerepével anyai nagyapja előtt szeretne tisztelegni, aki maga is megjárta a keleti frontot, és akinek történeteiből a színész rengeteg ihletet merített karakterének megformálásához.

Barbarics Péter, a Drága Elza! egyik producere elmondta, hogy az alkotás a mai magyar játékfilmek átlagos költségvetésénél jóval kevesebb pénzből, nagyjából 200 millió forintból készült el. A producer szerint ez mintegy harmada-negyede annak az összegnek, amibe egy hasonló film kerülne normális költségvetés esetén. A költségek lefaragásában jelentős szerepet játszott a stáb kiterjedt kapcsolatrendszere: sokan lelkesedésből vállalták a munkát, a forgatáshoz szükséges korhű ruházatok és fegyverek pedig hagyományőrző csoportoknak köszönhetően kerültek a filmbe.

A film fő szerepeiben Makray Gábor mellett Bodor Géza, Varga Tamás és Ripli Zsuzsanna látható, az operatőr és a forgatókönyv egyik írója Grátz Márk volt, míg a zenéért Horváth Szilárd felelt.

Forrás: MTI