Agnes Varda francia filmrendező kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját

Egyedülálló és elkötelezett munkássága elismeréseként Agnes Varda francia filmrendező, író és művész kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját.

Íróként és rendezőként Varda napjainkban is a francia és az európai mozi, valamint a nemzetközi művészvilág fontos hangja. Első filmje, az 1954-es Párbeszéd című alkotás, minimális bemutatási lehetőséget kapott, de már megmutatta az alkotó egyedi stílusát, amellyel elnyerte a „francia újhullám nagyanyja” címet – olvasható az Európai Filmakadémia csütörtöki közleményében.

Varda 1961-es Cléo 5-től 7-ig című filmjét bemutatták a cannes-i filmfesztiválon és elnyerte a Francia Kritikusok Díját. Fontosabb filmjei közé tartozik továbbá az 1968-as Lions Love, a Los Angelesben forgatott Documenteur (1981), az 1976-os Az egyik énekel, a másik nem, valamint az 1990-ben készült A nantes-i Jacquot. A művész valamennyi filmjében vegyíti a fikciót a dokumentummal.

Boldogság című filmjéért 1965-ben elnyerte a berlini Ezüst Medve-díjat, húsz évvel később Arany Oroszlán-díjat kapott a velencei filmfesztiválon a Sem fedél, sem törvény című munkájáért, a 2008-as The Beaches of Agnes (Les plages d’Agnes) című memoárjáért elnyerte a legjobb dokumentumfilm César-díját, míg 2000-ben Európai Filmdíjat kapott Kukázók című filmjéért.

A francia anyától és görög apától Brüsszelben született, idén 86 éves rendező munkásságát Carosse d’Or (Az aranyhintó) díjjal ismerték el a cannes-i filmfesztiválon, de díjazták már tiszteletbeli Césarral, és idén augusztusban megkapta az életműért járó Tiszteletbeli Leopárd-díjat a Nemzetközi Locarnói Filmfesztiválon.

Varda több mint harminc rövid-, dokumentum- és fikciós televíziós, illetve mozifilm alkotója. Emellett fotókiállítások és művészeti installációk is kötődnek a nevéhez: ezeket a 2003-as velencei biennálén, Párizsban és Los Angelesben is láthatta már a nagyközönség.

A rendező a 27. Európai Filmdíjak díszvendége lesz december 13-án, Rigában. A ceremóniát élőben követhetik végig az érdeklődők a www.europeanfilmawards.eu honlapon.

Forrás: MTI