Hiperravasz szaxofonos – Egy este Branford Marsalisszal a Müpában

A műfaj egyik legfantáziadúsabb képviselője, az ötvennégy éves, háromszoros Grammy-díjas szaxofonos, Branford Marsalis november 4-én saját zenekarával érkezik a Művészetek Palotájába. A koncerten a kvartett legutóbbi, kiemelkedően sikeres Four MFs Playin’ Tunes című albumáról válogatnak, de az improvizáció és a jazzhagyományok előtti tisztelgés sem marad el.

Brandford Marsalis - Fotó: Ryan Anderson

Branford Marsalis – Fotó: Ryan Anderson

Branford Marsalis az amerikai kortárs jazzben jelentős szerepet játszó Marsalis-család egyik leginnovatívabb tagja. Bár gyerekkorában zongorázni és klarinétozni is tanult, szaxofonosként vált világhírűvé. Olyan legendás jazz előadók mellett lépett fel, mint Art Blakey, Lionel Hampton, Clark Terry, Miles Davis és Herbie Hancock. A nyolcvanas évek közepétől a kilencvenes évek elejéig Sting szólólemezeinek, turnéinak állandó közreműködője volt, az Englishman in New York klipjében is többször feltűnik. Később megalapította saját jazz kvartettjét, koncertezett hiphop zenekarával, a Buckshot LeFonque-val, emellett klasszikus zenészként is világszerte elismertté vált.

Marsalis mostani fellépésével debütál is a Művészetek Palotájában, meg nem is, hiszen az intézmény megnyitásának évében klasszikus műsorral, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar szólistájaként lépett fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Saját zenekarával, vérbeli jazzmuzsikusként viszont most először hallhatjuk itt. Joey Calderazzo, zongorista és Eric Revis, nagybőgős mellett európai turnéjuk első állomásán, vagyis itt, Budapesten lép fel először a csapattal a 21 éves dobfenomén, Evan Sherman, aki játszott már Wynton Marsalis, Jimmy Heath, Cyrus Chestnut és Roy Hargrove kísérőzenészeként is.

Marsalis – aki néhány éve színházi zeneszerzőként is remekelt egy Samuel L. Jackson főszereplésével játszott Broadway-darabban – a Four MFs Playin’ Tunes című albumon korábbi kvartettlemezeinek erényeit ötvözi. A 2004-es Eternal balladai mélységei és a 2006-os Braggtown sziporkázó mozgalmassága egyaránt teret kap az új korongon. Elementáris és lenyűgöző szaxofonhang, vérbeli amerikai jazz, és egy hiperravasz lemez, ami a modernséget a jazzhagyományokkal ötvözi november 4-én a Müpában.

Branford Marsalis Quartet – The Mighty Sword: http://www.youtube.com/watch?v=bc6w9R0tEiA

Jazzlegendák
Egy este Branford Marsalisszal
2014. november 4., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Branford Marsalis – szaxofon, Joey Calderazzo – zongora,
Eric Revis – bőgő, Evan Sherman – dob

További információ, jegyek: https://www.mupa.hu/program/egy-este-branford-marsalisszal-2014-11-04_19-30-bbnh

Forrás: Művészetek Palotája