„…melléknévből alkoss igét…” Legesleges – Erdős Virág Kollár-Klemencz László által megzenésített versei

A Trafó Kortárs Művészetek Háza adott otthont október 19-én Erdős Virág és Kollár-Klemencz László Legesleges című lemezének bemutatójának.

Kollár-Klemencz László: Legesleges – Erdős Virág megzenésített versei - Lemezbemutató - Trafó - 2014. október 19.Erdős Virág a kortárs magyar líra talán legismertebb női alakja. Gondolkodásmódját, és ezáltal verseit átszövik a szociális és/vagy etnikai, kisebbségi lét problémáiról egyéni hangon publikált versei. Kollár-Klemencz László, aki elsősorban a Kistehén zenekar énekese, dalszerző szövegírója de más zenei formációkban is aktívan részt vesz. Ismerheti a közönség a Budapest Bárból és a Rájátszásból is. A zenész most tíz Erdős Virág verset zenésített meg zenésztársaival. Ezek kerültek fel a nyáron megjelent lemezre, amely a Legesleges címet kapta.

Nem volt véletlen a lemezbemutató helyszínének és az időpontjának megválasztása sem. Éppen négy éve itt dolgozott először együtt a kortárs magyar irodalom női és az alternatív zene férfi képviselője. Az énekes zenekarának a Kistehénnek itt volt egy Melankólikus estje, amelyre a költőnőt is meghívták, és még verssel is készült, aki stílusosan ezt a verset olvasta fel elsőnek ezen az estén is. A közös produkciók azóta is folyamatosak, pár éve a Rájátszás produkcióban Kollár-Klemencz rendszeresen dolgoz át és zenésít meg Erdős Virág verseket. Első közös munkájuk – Erdős Virág egyik legnépszerűbb kötetének is címadó verse – az Ezt is elviszem magammal nagy siker lett. Ez a dal is rákerült erre a CD-re új hangszerelésben másik kilenc dallal együtt.

Az este folyamán az is kiderült, a tizenegyedik – most nem rögzített – prózavers az Örkény István: Jelenség című szövegére írt átírat lehetett volna Erdős Virágtól.

Az alkotópároson kívül színpadra léptek a Kistehén zenekar tagjain kívül Másik János, Lantos Iván és francia származású párja, valamint klasszikus hangszeresek is. A lemez anyagának megszólaltatása mellett helyet kaptak a műsorban olyan élőben ritkán hallható Kistehén dalok is, mint az Ember a fán.

Azt, hogy a két művész tehetsége, gondolkodásmódja és energiái ki tudja kiegészíteni egymást úgy, hogy közben folyamatosan alkalmazkodnak egymáshoz és tisztelik egymás munkásságát is, már bizonyította az a tény, hogy évek óta sikeresen tudnak együttműködni. A versekben a zenész megtalálja – vagy pont nem találja meg, és ez hozza lázba – önmagát, és ezáltal nem kopik a mondanivaló csak másik dimenzióba helyeződik át.

A lemez címadó dalából idézve: „Van a felejtős, van a legesleges, és több dolog mi már felesleges…” Ez a formáció biztosan nem az.

Tóth Judit Nikoletta

 

,