Jánváry Zoltán grafikusművész kiállítása

2014. október 19-én Jánváry Zoltán grafikusművész kiállítását nyitjuk meg a Vörösmarty Színház Forrás Galériáján. A kiállításon a művész fotósorozatán át mutatja be a 16. századi végvári vitézek külső megjelenését.

Csobanc, Gyulaffy napokHuszar 2

A végvárak a 15-16. században a török hódítás ellen épültek az Adriától a Dunántúlon át egészen Erdélyig. A magyar védelmi rendszer egész Európa védvonala volt, az ott élő és harcoló vitézek nemcsak saját hazájukat, hanem Európát is védték a hódítóktól. Ezekben a századokban még nem volt jellemző a később általánossá vált egységes öltözet és fegyverzet. A képeken látható korhű ruházatba öltözött, fegyverekkel és hangszerekkel ábrázolt férfiak olyan hagyományőrző egyesületek tagjai,amelyek céljukul tűzték ki a végvári vitézi élet jellegzetességeinek életben tartását és bemutatását. A fotósorozat ötlete 2010-ben merült fel, amikor a művész részt vett egy hagyományőrző táborban, és a sorozattal emléket kívánt állítani az egyesületek tevékenységének, az általuk képviselt értékeknek. A felvételek többsége a III. Gyulaffy Mustrán készült 2011-ben. A képek mintájául a Nádasdy Mausoleumként ismert könyv illusztrációi szolgáltak. Az 1664-ben, Nürnbergben kiadott, ötvenkilenc rézmetszetet tartalmazó kötet a hun és magyar vezérektől egészen I. Lipótig követi nyomon a magyar uralkodók történelmét.

Jánváry Zoltán 1991-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, sokszorosított grafika szakon. Művészi és tanítói pályáját Budapesten kezdte, majd 1995-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba. Jelenleg Nevadában él és a Nevadai Egyetemen,valamint a Truckee Meadows Főiskolán tanít. Tanulmányai kezdetén a klasszikus művészetvolt legfőbb irányadója, inspirációit az irodalomból, történelemből, mitológiából merítette. Saját alkotói stílusát nagyban meghatározták a magyarországi hagyományok,melyet ötvözött azokkal az új impulzusokkal, amik Amerikában érték. Ezeknek a keveredéséből létrehozott egyéni alkotói útját fémjelzik azok a művek, melyek a galériában is bemutatásra kerülnek.

Jánváry Zoltán munkái megtalálhatóak számos közgyűjteményben, Skóciában, Romániában,Tajvanon, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államok több tagállamában.

A megnyitó időpontja: 2014. október 19., vasárnap 16:30 óra
A kiállítás helyszíne: Vörösmarty Színház Forrás Galériája, Székesfehérvár,  8000, Fő u. 8.
A kiállítást megnyitja: Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Közreműködnek: Várai Áron (ének), Garami Loretta (brácsa), Tóth Máté (bőgő)
A kiállítás megtekinthető: 2014. október 19. és november 9. között.

Forrás: Vörösmarty Színház