Mesékkel, zenével és falfestéssel gyógyít a kórházakban a Kistehén

A Lelki Egészség Világszövetségének kezdeményezésére 1994 óta október 10. a Lelki Egészség Világnapja. Ez alkalomból a Kistehén Felhős mesekönyv két szerzője – Kollár-Klemencz László és Igor Lazin – is csatlakozott a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programjához, és zenével, mesével valamint falfestéssel járult hozzá a beteg gyerekek lelki és testi egészségéhez.

kistehen1

Kistehén, Tetemaci, Vadász és Nyúl Senkiföldjén élnek, és életüket mindig megnehezíti egy-egy probléma, amit a kis barátok a szeretet útján oldanak meg. Ők mindannyian a Kistehén Felhős mesekönyv szereplői, és mint ilyenek Kollár-Klemencz László és Igor Lazin fantáziájának szüleményei. A két szerző és képzeletbeli barátaik ma, a Lelki Egészség Világnapja alkalmából a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézet kis betegeit szórakoztatták, hogy kedves történeteikkel, vidám zenéikkel hozzájáruljanak a kicsik lelki felépüléséhez.

„Tavaly Magyarországon 187 ezer gyermek került kórházba. Az orvosok, a kórház, az ismeretlen szituáció és a betegségből adódó fájdalom sajátos helyzetet idéznek elő, amely szorongást, félelmet vált ki a gyermekből. A K&H gyógyvarázs keretében immár 11. éve hangsúlyt fektetünk arra, hogy az intézményeknek szóló műszeradományaink mellett hozzájáruljunk a beteg gyerekek lelki gyógyulásához, elviselhetőbbé tegyük számukra a kórházi létét, ezzel is segítve testi felépülésüket. Ennek jegyében indítottuk útjára K&H gyógyvarázs mesedoktorok programunkat is, amelyben tavaly augusztus óta 8100 személyes meseolvasás valósult meg az ország 42 kórházában, K&H gyógyvarázs YouTube csatornánkon pedig 153 videó található, amelyek további 30 kórházban segítenek a kis betegeknek feledni gondjaikat, fájdalmaikat” – mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. „Most a Kistehén Felhős mesekönyv szerzői is csatlakoztak ezekhez az alkalmakhoz, és meséikkel, zenéjükkel vidámságot visznek a kórházi falak közé.”

kistehen2

A Kollár-Klemencz László és Igor Lazin a mai esemény mellett még további két intézménybe látogatnak el a hónap folyamán, hogy az orvosi vizsgálatok, vizitek és műtétek között felüdítsék a beteg gyerekeket.

„A gyermekek, főleg a beteg gyermekek a társadalom legsebezhetőbb tagjai” – mondta el Igor Lazin, a Felhős című mesekönyv grafikusa. „Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy hogyan tudnék rajtuk segíteni, hogyan tudnám őket támogatni abban, hogy minél kevesebb fájdalommal küzdhessék le betegségüket, hogy a kórházban eltöltött idő minél vidámabban teljen számukra. Nekem a tíz ujjam a legnagyobb adottságom, ezt felhasználva szeretnék örömet lopni a kis betegek napjába. A közös rajzolás, mesélés, éneklés remélhetőleg néhány pillanatra elvonta figyelmüket a problémáikról. Örülünk, hogy saját eszközeinkkel mi is hozzájárulhattunk mielőbbi gyógyulásukhoz!”

Forrás: WELL PR