Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház

A rendszerváltás 25. évfordulója kapcsán, valamint a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó célkitűzéseihez kapcsolódva, a közép-európaiság és a visegrádi gondolat határozza meg a Váci Dunakanyar Színház idei évadra tervezett négy saját bemutatójának tematikáját.

Vidnyánszki Attila, Kis Domonkos Márk - Fotó forrás: Váci Dunakanyar Színház

Vidnyánszky Attila, Kis Domonkos Márk – Fotó forrás: Váci Dunakanyar Színház

Az évadterv összeállításakor a Visegrádi Négyek országainak nemzeti szerzőitől választottak egy-egy drámát: Olt Tamás: Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora, Sławomir Mrożek: Özvegyek, Vaclav Havel: Audiencia/Verniszázs, Michaela Zakutanská: Single radicals.

Az előadásokat a Nemzeti Színházzal koprodukcióban hozzák létre, melynek keretében a Nemzeti Színház színművészei (Olt Tamás, Bakos-Kiss Gábor), valamint rendező-gyakornokai (Nagy Péter István, Tömő György) fogják az előadásokat rendezni, illetve a Nemzeti Színház színművészei is feltűnnek a váci színpadon. Az együttműködés során létrehozott produkciók fővárosi bemutatását is tervezik.

A Váci Dunakanyar Színház egyik fontos célkitűzése a fiatal generáció felkarolása, támogatása, így a saját bemutatók tervezésekor is szem előtt tartották, hogy fiatal, pályájuk elején lévő rendezőkkel dolgozzanak együtt. Az együttműködés nem csak a színház működését erősíti meg, de kiemelt fontosságú a város kulturális életében is.

A Nemzeti Színházzal való koprodukció hatalmas mérföldkövet jelent az alig másfél éve működő színház számára, s újabb nagy lépést tesznek előre a négy saját bemutató létrehozásával.

Forrás: Váci Dunakanyar Színház