Rembrandt, Rainer, Rippl-Rónai és Maillol művei idén a Szépművészetiben és az MNG-ben

Többek között Rembrandt, Vermeer és a holland „arany évszázad” festői, Arnulf Rainer vagy Rippl-Rónai és Aristide Maillol műveiből nyílnak kiállítások idén a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) és a felújítás miatt rövidesen bezáró Szépművészeti Múzeumban.

Éppen két éve egyesült a két intézmény, amelyek rövidesen fizikailag is egy térben fognak bemutatkozni – emlékeztetett a két múzeum kiállítási programról szóló keddi sajtóreggelin Baán László főigazgató.

Mint elmondta, a Szépművészeti februárban zárja be a kapuit, hogy megkezdődhessen az 1945 óta romos Román csarnok rekonstrukciója, a tető felújítása, valamint a légkondicionálás és a fűtés korszerűsítése.

Közben már a tél folyamán korszerű légkondicionálást kap az MNG A épülete, hogy ez a szárny a következő két évben otthont adhasson mind a Szépművészeti, mind a Nemzeti Galéria nagy időszaki kiállításainak. A felújítás idejére az MNG-ben egy válogatás is nyílik majd a Szépművészeti gyűjteményének legértékesebb darabjaiból, és ide költözik majd a múzeum stábja is.

A rekonstrukció lezárultával a Szépművészeti épülete az egyesített gyűjtemény 1800 előtti anyagát, míg a városligeti Múzeumi negyedben felépülő Új Nemzeti Galéria az 1800 és 1950 közötti műveket fogadja be, a fizikailag szintén ide kerülő Ludwig Múzeumba pedig az 1950 utáni alkotások kerülnek – közölte a főigazgató.

Baán László emlékeztetett arra, hogy közben folyik az MNG állandó tárlatainak megújítása is: tavaly a jelenkori gyűjteményt rendezték újra, szerdától pedig immár a műtárgyakhoz méltó, új gótikus kiállítással találkozhat a közönség.

Forrás: MTI