Textúra 2014. – A rendhagyó tárlatvezetés, amikor évszázadok távlatából a szemünk előtt elevenednek meg a művek

A globális változások kora úgy látszik a múzeumokat sem kíméli. Ma már egy múzeumlátogatás sem az, ami egykor volt, és nagyon nem arról szól, hogy csendben és passzívan szemlélődve végighaladunk a termeken a műtárgyak előtt, gondolunk, amit gondolunk, és a tárlat végére érve illedelmesen eltávozunk. A múzeumok innovatív karaktere egyre szembeötlőbb, s valami újat, komplexebbet, ötletesebbet szeretnének nyújtani a hagyományos tárlatvezetéseken, múzeumpedagógiai programokon és bejáródott rendezvényeken kívül. A modern, interaktív koncepciók megvalósításában talán a Szépművészeti Múzeum jutott el a legmesszebbre, amikor több művészeti ágat összekapcsoló, performansz jellegű előadásokkal próbálja közelebb hozni a műveket, mintegy a művészetek közötti határvonalakat feszegetve, s azokon túllépve, a mű mélyrétegeit felszínre hozva mai tartalmakkal megtölteni. Ezáltal a művészet szerelmeseit egyre titokzatosabb és elmélyültebb, a dolgokat más aspektusokból megvilágító, nem mindennapi rendezvényekkel ajándékozza meg és bűvöli el. S mindezt úgy, hogy a látogató is aktív részese legyen a történéseknek.

A Textúra 2014. szeptember 22-i sajtótájékoztatója előtt még javában folytak a próbák, de a készülődés izgalmakkal teli atomszférájából már érezhető volt, hogy valami varázslatos és nem mindennapi van születőben. Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy tavaly óriási sikere volt a múzeumban a hasonló, a „Ganymed Goes Europe” című nemzetközi színházi projekt mintájára rendezett programnak, amelyre jó előre elkelt minden jegy, vasárnap pedig a Színikritikusok Díját is elnyerte a produkció. Az idén hasonló alapgondolattal indul a Textúra 2014 elnevezésű őszi programsorozat, amikor a képzőművészet, az irodalom és a színház segítségével hozzák közelebb a látogatók számára a műtárgyakat. 10 elismert hazai kortárs író, 10, a múzeumban kiállított műalkotást kiválasztva, s ezek által inspirálva 10 új irodalmi alkotást hozott létre. E művekből készített 5-10 perces jeleneteket pedig 10 kitűnő színész adja elő a kiválasztott művek előtt. A jeleneteket olyan kiváló szakemberek, mint Török Ferenc filmrendező és Pelsőczy Réka színházrendező, színésznő vitte színre. Bár különböző rendezői látásmódban, mégis összefüggő történetet alkotva jelennek meg a múzeumi térben. A szöveg, a színészi előadás és a képzőművészeti alkotás találkozása sokszínű, szokatlan és izgalmas összművészeti refelxiót eredményez.

Pelsőczy Réka izgalmas feladatnak tartja ezt a munkát, hiszen más a közeg, mások a feltételek, mint egy színházban, s jó élmény volt egy másik rendezővel is együtt dolgozni. Szereti a kortárs irodalmat, és örül annak, hogy közvetítője lehet ennek a Textúra 2014. keretében is. Szerinte más előadás lesz ez mint a tavalyi, mivel a szövegekből adódóan is élénk kontúrokkal dolgoznak. Kiemelte, hogy az írók mennyire komolyan vették a munkát, nyitottak voltak a változtatásokra, s érezhetően fontos volt számukra, hogyan formálódik élővé a szövegük.

Török Ferenc a rendezői munkáról szólva arról beszélt, milyen tanulási folyamatot eredményezett a közös munka, mennyi tudásra volt szükség a produkció létrehozásához. „Imádtam ezek között a képek és szobrok között lenni. A színészek által ezek életre kelnek. Rékával össze kellett egyeztetni, milyen térben, hogy fogunk egymáshoz illeszkedni. Megpróbáltunk valamilyen rendet teremteni a műtárgyak között, bár nem akarunk egy struktúrát ráerőszakolni ezekre. Mégis olyan asszociációkra, összefüggésekre akarunk rámutatni, amelyekből a végén egy kerek egész lesz.”- mondta.

A program tökéletesen illeszkedik a Szépművészeti által kitűzött célokhoz, azaz az írók mai üzenetét közvetíti a ma emberéhez, és ezáltal élővé teszi a múzeumot, illetve a műtárgyakat, élő színészek közreműködésével – hangsúlyozta a főigazgató.

A múzeum által megbízott 10 író, Bartis Attila, Bán Zsófia, Garaczi László, Jókai Anna, Kiss Noémi, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Térey János, Tompa Andrea és Závada Pál a maguk választotta képekről írtak.
A jeleneteket a rendezők által felkért 10 színész, Borbély Alexandra, Fodor Annamária, Kováts Adél, Pálfi Ervin, Pindroch Csaba, Simon Kornél, Szabó Kimmel Tamás, Szalontay Tünde, Téby Zita és Trokán Nóra adják elő.

A Textúra 2014. premierje szeptember 25-én lesz, további öt előadás pedig október 2-án és 21-én, majd november 11-én, 19-én és 25-én. A program során a nézők maguk dönthetik el, milyen sorrendben járják végig a 19 és 22 óra között folyamatosan újrajátszott jelenetek helyszíneit. Biztosan páratlan élményben lesz részük.

Textúra 2014. – képzőművészet – irodalom – színház – Szépművészeti Múzeum

Varga Bótos Anna