Decade – Jelena Drobac kiállítása

Egy igazán exkluzív kiállítással ünnepelte szakmai pályafutásának tizedik évfordulóját Jelena Drobac, szerb grafikus dizájner, aki leginkább korporatív és vizuális profilok, logók és kereskedelmi márkák létrehozásáról, illetve tipográfiai munkáiról ismert. A jeles jubileum alkalmából ugyanis szeptember 19-én, a Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat keretein belül, „Decade” címmel nyílt tárlata Budapesten, a Szerb Kulturális Központban.

Jelena Dekada, Gyurity Milán - Fotó: Jaksity Iván

Decade – Jelena Drobac, Gyurity Milán – Fotó: Jaksity Iván

A kiállításmegnyitón az intézmény igazgatója, Gyurity Milán hangsúlyozta: „A Szerb Kulturális Központ a Szerb Kultúra Hónapja keretein belül is igyekszik elismert és sikeres szerb szakembereket, kortárs művészeket Magyarországra csábítani. Így ezúttal a fiatal tehetség, Jelena Drobac alkotásait ismerheti meg a közönség. A belgrádi grafikus dizájner legfőképp tipográfiával foglalkozik, és magas színvonalú munkájáért nemzetközi díjakat is nyert”.

A „Decade” című kiállításának keretein belül több mint tíz projektmunkáját tekintheti meg a közönség, melyek között kiemelkedik a NIN folyóirat hetvenedik évfordulójára tervezett logó, a Chicagoban található Beograd Café and Restaurant vizuális elemeinek újragondolása, illetve egyebek mellett a Tikveš pincészet által kiírt, nemzetközi pályázatra benyújtott anyaga. „Ez egy egészen intim válogatás az elmúlt tíz év munkáiból: olyan anyagokat hoztam el a kiállításra, melyek közel állnak hozzám, melyeket úgy érzem, érdemes megmutatnom a szélesebb közönségnek is” – mondta Jelena hangsúlyozva, mennyire örül, hogy ez a jubileumi tárlat éppen Budapesten, a Szerb Kulturális Központban nyílt meg, mellyel már hosszabb ideje sikeres együttműködést ápol.

A grafikus dizájnertől emellett azt is megtudhattuk, hogy nagyon korán, még hallgatói éveiben ismerte fel, hogy a dizájnon belül is leginkább szimbólumokban és betűkben gondolkodik, legkedvesebb munkájának és eddigi legnagyobb sikerének pedig azt tartja, hogy a Szerbiában hatalmas ismertségnek örvendő NIN folyóirat hetvenedik évfordulója apropóján kiírt pályázaton éppen az általa tervezett logót tartották a legjobbnak.

Jelena Drobac kiállítása október 19-ig tekinthető meg a Szerb Kulturális Központban.

Szerb Kultúra Hónapja program

Forrás: Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ