Hétfőn kezdődik az újbudai Shakespeare-fesztivál

Hétfőn kezdődik a II. Újbuda Feszt – Viva Shakespeare 450 programsorozata: az egyhetes rendezvényen színházi produkciókat mutatnak be, koncerteken, filmvetítéseken, kiállításokon és szakmai előadásokon vehetnek részt az érdeklődők.

Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet (Kulti) művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: a tavalyi kétnapos, Csontváry jegyében megrendezett Újbuda Feszt után az idén William Shakespeare születésének 450. évfordulójához kapcsolódva rendezik meg az eseményt. Elmondta: a fesztivál megszervezésekor arra törekedtek, hogy a reneszánsz életérzést, a kor hangulatát idézzék meg különféle műfajbeli produkciók, szabadtéri előadások, játékok, érdekességek felvonultatásával, reneszánsz vásárral.

„Sok-sok íz, zamat, szín keveredik a fesztiválon” – fogalmazta meg a szervező hozzátéve, hogy minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes programot a rendezvényen, amellyel a szórakoztató ismeretterjesztés is céljuk.

Köllő Miklós kiemelte: a Shakespeare-fesztivál a B’32 galériában két nemzetközi rangú művész, Jánoskuti Márta jelmeztervező és Székely László díszlettervező közös, Shakespeare-látomások című kiállításával nyílik. Este a Bourdon együttes reneszánsz koncertje várja az érdeklődőket.

Mint mondta, hétfőtől csütörtökig a Kulti Szalonban Shakespeare-ről, a szerző műveiről és azok színreviteleiről szóló előadások hallhatók, majd filmvetítéseket tartanak. Péterffy András filmrendező, operatőr; Szabó Attila színháztörténész; Gombkötő Beáta evangélikus lelkész, teológus és Czékmány Anna színháztörténész tart előadást. Az előadásokat követően a hét folyamán Shakespeare-filmtükör címmel tartanak vetítést: Fehér György III. Richard, Baz Luhrmann Rómeó és Júlia, Kenneth Branagh Ahogy tetszik és Laurence Olivier Hamlet című alkotása is szerepel a programban.

Köllő Miklós kiemelte, hogy a B’32 színháztermében csütörtök este Kortárs Shakespeare címmel két különböző műfajú produkció látható: Mándy Ildikó Társulata táncszínházi előadással, az Erkel Ferenc Vegyes Kar megzenésített Shakespeare-szonettekkel várja a közönséget.

Elmondta: a Trezor Galériában nyílik meg a 19-21. századi színházi Shakespeare-plakátok című kiállítás, amely magyarországi és külföldi alkotásokból válogat. A tárlatot péntek délután Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója nyitja meg. A színházteremben este a Tabulatúra régizenei együttes koncertje hallható, majd reneszánsz táncbemutatót és táncházat tartanak.

A hétvégén délelőtt a Gárdonyi téren és a Bercsényi utcában reneszánsz sokadalom, kézműves vásár és bemutató, valamint gyerekprogramok várják a látogatókat. Szombaton a Szent Gellért tér és a Gárdonyi tér között a Bartók Béla úton muzsikusok, gólyalábasok, óriásbábosok felvonulása szerepel a programban. Déltől a Gárdonyi téren dobkoncerttel, majd a Tarka Színpad előadásaival várják a közönséget.

Köllő Miklós kiemelte: szombat este a B’32 színháztermében Bolyki Zoltán vezényletével a Solti Szimfonikus Zenekar hangversenye hallható operaénekes szólistákkal. A produkció Shakespeare szerepét mutatja be az operairodalomban, a drámák alapján született zeneművekből hallhat válogatást a közönség – tette hozzá.

Vasárnap a Gárdonyi téren a BábAkalács Társulat és a Ziránó Színház előadása látható, a B’32 színháztermében a Petőfi Musical Stúdió Leonard Bernstein West Side Story című művéből ad elő részleteket, majd este a S. Ö. R. – Shakespeare Összes Rövidítve című produkció zárja a rendezvényt.

A fesztiválra a belépés ingyenes, de a színházi programokra előzetes regisztráció szükséges.

Forrás: MTI