Cseh Tamás Nap Újbudán

Cseh Tamás Nap lesz szombaton a főváros XI. kerületében Újbuda Önkormányzata és a Kult11 Egyesület szervezésében. Fellép mások mellett Palya Bea, a Bin-Jip és az Elefánt együttes.

Egész nap várnak minden érdeklődőt a XI. kerület 11 helyszínén, a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér között a Bartók Béla út galériáiban és kávézóiban, amelyekben Cseh Tamás által ihletett kiállításokkal, valamilyen módon hozzá kapcsolódó filmekkel, installációkkal, zenei produkciókkal emlékeznek az énekesre, zeneszerzőre – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A nagyszínpadot a Műegyetem előtt állítják fel, itt 15 órától 21 óra 30 percig tartanak a koncertek. Játszik Papó Zenedéje, 17 órától pedig Cseh Tamás slamversenyt rendeznek: a 2009-ben elhunyt énekes, zeneszerző dalait Bárány Bence, Bencsik Ádám Ponza, Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf Színész Bob, Kemény Zsófi, Németh Péter Zeek, Pion István, Simon Márton és Süveg Márk Saiid gondolja újra. Az Elefánt együttes 18 óra 30 perckor kezd, a Bin-Jip egy órával később, a záró fellépő, Palya Bea pedig 20 óra 30 perckor.

A különböző helyszíneken lesznek kerekasztal-beszélgetések Cseh Tamás filmjeiről, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjáról, kihelyezett kiállítást tart a Cseh Tamás Archívum, szerveznek felolvasóestet, megidézik Cseh Tamást, a rajztanárt, tartanak felolvasásokat, a vendégek belekóstolhatnak a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek gasztrovilágába, valamint street art akciók is színesítik a Kulturális Városközpont programjait. A szervezők tájékoztatása szerint a Gárdonyi és a Szent Gellért téren óriás gitárral és egy különleges paddal várják az érdeklődőket.

A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész 2009. augusztus 7-én Budapesten hunyt el. 1970 körül kezdett dalokat írni, alkotótársa Bereményi Géza író, filmrendező lett, egy kivételével ő írta valamennyi Cseh Tamás-lemez szövegét: négy évtized közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est. Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Tavaly szeptembertől bronzszobor őrzi emlékét a Gellért téren.

Forrás: MTI