Színházak Éjszakája 2014

2014. szeptember 2-án, a Színházak Éjszakája új, sokoldalú helyszíneként szolgáló SzínházPONT helyiségében (Budapest V., Szabadsajtó út 5.) rendezett sajtótájékoztatón mutatták be a szeptember 20-án harmadik alkalommal sorra kerülő Színházak Éjszakája rendezvénysorozatot.

Szinhazak_Ejszakaja_20140827

A 27 színház 60 helyszínén mintegy 300 program betekintést enged a most kezdődő évad előadásaiba, és a színházi élet, a színházi háttérmunka olyan rétegeit nyitja meg a közönség előtt, ami a színházak iránt még nem elkötelezetteket is a műfaj barátjává teheti. E célt szolgálja a gyermekeket váró sokféle esemény is.

A sajtótájékoztatót dr. Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője nyitotta meg a rendezvénysorozat megálmodóinak, szervezőinek bemutatásával.

Az idei rendezvénysorozat három meglepetéseként a SzínházPONTot, az új, az eddigi tavaszi helyett az igazi, évadnyitó őszi időpontot és a meghívott intézmények megduplázódását nevezte meg (nemcsak fővárosi, de magán- és országos fenntartású színházak is részt vesznek).

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az „egységben az erő!” szlogennel kezdte hozzászólását. Budapest számos változáson ment keresztül vitalitásának visszanyerése érdekében. Ennek hátterében a városvezetés egységessége állt. Fontos az országos fenntartású színházak részvétele a rendezvényen, hiszen ezekben fordul meg a budapesti színházi közönség 70%-a.

Herner Dániel, a SzínházPONT programigazgatója mutatta be az új helyszínt, amelynek fontos feladata – többek között – a 27 színház népszerűsítése. De lehet itt jegyet és a minden programra érvényes karszalagot venni. Lesznek itt kiállítások, előadások. Készült egy terepasztal, amelyen (virtuális eszközökkel) lehet bepillantani a különböző rendezvényhelyszínekbe mintegy kiterjesztett valóságképpen.

Most pedig álljon itt néhány fontos adat a Színházak éjszakájáról! Mintegy 300 program 28 helyszínen, amely 27 színházat, ezen kívül az idén bemutatkozó SzínházPONT információs központot és rendezvényhelyszínt tartalmazza. A színházak azonban nem csupán a hagyományos teret, azaz a színpadot kínálják e programsorozat során. A teátrum konzervatív hagyományait túllépve eseménnyel telhet az előcsarnok, a próbaterem, a backstage, a büfé-kávézó, az igazgatói iroda, a padlás, a parkoló, az udvar – sőt, színpaddá változnak Budapest bizonyos terei, utcái, de még maga a Duna is.

A résztvevő színházak: Átrium Film-Színház, Bárka Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Centrál Színház, Dumaszínház, Játékszín, Jurányi Inkubátorház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, MU Színház, Nemzeti Színház, Magyar Állami Operaház, Örkény István Színház, Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon, Stúdió K Színház, Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad), Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, Újszínház, Vígszínház nemcsak a helyszíneket, de a programok jellegét illetően is rendhagyó módon „viselkednek” a Színházak Éjszakáján.

Sokféle zene szólal meg, nem csupán a zenés színházak jóvoltából. Kedvükre válogathatnak a táncokat kedvelők is. A gasztronómia a legkülönfélébb szinten és módon jelenik meg, kezdve a fejben főzéstől a bográcsozáson, a színészek által készített büfétermékeken át a színészmixerek italkülönlegességeivel bezárólag. Lesz nyílt próba, közönség és színészek találkozója, nyílt beszélgetés úgy a színjátszásról, mint az azt övező társadalmi-szociális kérdésekről, a gazdaságilag is elengedhetetlen pályázatok megírásának fortélyairól, buli a színészekkel, és közösségi kerti parti. Nem maradhatnak el természetesen a sajátos gyermekprogramok és sportvetélkedők sem. Érdekes kezdeményezés a hosszú színházi előadások végigülését elősegítő jógagyakorlatok bemutatása.

A SzínházPONT a szeptember 2-i sajtótájékoztatóval nyitja kapuit, hogy egészen 20-ig sokszínű programokkal vezesse fel az évad legnagyobb színházi eseményét, a Színházak Éjszakáját. Prózai, zenés és táncos előadások, rögtönzések, kiállítások, találkozások és sok egyéb érdekesség várja a betérőket. A www.szinhazakejszakaja.hu website-on kívül itt lehet hozzájutni a legfrissebb információkhoz, válthatók jegyek és a kapott voucher is karszalagra váltható a SzínházPONT-ban vagy bármely résztvevő színházban. További információk a SzínházPONT programjáról illetve nyitva tartásáról itt: http://szinhazPONT.hu.

Ezen a ponton elérkeztünk az egyik legfontosabb kérdéshez: hol, hogyan, mennyiért válthatók jegyek a különböző előadásokra? A Színházak Éjszakája rendezvényei részben belépődíj ellenében, részben ingyen látogathatók.
A jegyek egy része elővételben elkelt, szeptember 2-től az alábbi árak érvényesek:
• gyermekjegy (10 éves korig) 150,- Ft
• diákjegy (10 éves kor felett, diákigazolvány birtokában) 1500,- Ft
• felnőttjegy 2500,- Ft.

Fontos, hogy ezen árak ellenében valamennyi rendezvény látogatható. Ez annyit jelent, hogy a karszalag birtokában sehol nem kell külön fizetni a belépésért. Bizonyos rendezvények azonban korlátozott létszámú közönséget tudnak csak befogadni, ezért ezekre • regisztrálni érdemes. Több olyan program van, ahol a létszám nem kötött, ezért ezekre nem kell regisztrálni.

A rendezvényekkel kapcsolatos további információk a www.szinhazakejszakaja.hu, a www.szinhaz.hu, illetve a http://facebook.com/szinhazakejszakaja oldalakon olvashatók.

Szerkesztette Sári Edina