„Korlátaink átlépése” – FLYING BODIES

Szombaton este a FLYING BODIES workshop résztvevői tartottak munkabemutatót a Jurányi Inkubátorházban, ahol egy egy hetes intenzív tanulási folyamat eredményéből kaptak ízelítőt az érdeklődők.

Fotó forrás: Duda Éva Társulat

Fotó forrás: Duda Éva Társulat

A Yamakasi filmekben a „srácok” megalkottak egy új utcai sportot és szabályait. Ezzel meghódítják a várost, annak a falait, a tetőket, a hidakat. Macskaügyességgel ugrálnak egyik házról a másikra, villámgyorsan kúsznak-másznak a falakon, és könnyű szívvel néznek szembe a veszéllyel.

Az ezen filmek világát idéző mozgásművészet a parkour az akrobatika, a kortárstánc és harcművészetek olyan elegye, amely nem csak fizikai, de szellemi szárnyalás is. A művelői olyan mozgásformák kombinációit sajátíthatják el, ahol a szellem és a test is szabadabbá válik.

A közönség megtapasztalhatta, nem csak utcai akadályokat győzött le a tucatnyi résztvevő – akik között nők is voltak -, hanem az önmaguk által felállított határokat is átlépték, hiszen a mozgásformák elsajátításához és bemutatásához a félelem legyőzése és kreativitás is szükséges. A workshop résztvevői bebizonyították önmaguknak és a közönségnek, hogy ezt meg lehet tanulni, amelyhez azonban nagyfokú fizikai és szellemi erőnlét is szükségeltetik.

A FLYING BODIES elemeit elsajátítók Tony Thich (yamakasi, Art Du Déplacement Academy) és Csuzi Márton (Duda Éva Társulat, Art DU Déplacement Academy) tudását és tapasztalatait tehették magukévá a 6 nap alatt, ki-ki a maga képességeinek megfelelő szinten, de mindenki sikerrel. A bemutatott mozgástechnikák szemet gyönyörködtetőek és megdöbbentőek, a zenei aláfestés és a testmimika együttesével pedig igazi, elgondolkoztató történetek is megjelentek a közönség számára. Mindamellett a bemutatón megmutatkozott a kiváló csapatmunka közösségformáló ereje is.

Tóth Judit Nikoletta
,