Swingünnep a Müpában Denise Gordonnal és Mark Nightingale-lel

Tizedszer indítja az évadot a New Orleans Swing koncertjeivel a Művészetek Palotája. A jubileumi fesztivál augusztus 29. és 31. között a célba vett stílusok közül a legmodernebbet, a névadó swinget helyezi előtérbe, megszólaltatói pedig a legkedveltebb magyar jazz-zenekarok és világhírű szólisták lesznek. A Benkó Dixieland Band Európa jazzkincseiből válogat, a Hot Jazz Band vendége egy káprázatos énekesnő, Denise Gordon lesz, míg a Budapest Jazz Orchestra a londoni zenei élet egyik legkeresettebb sessionzenészével, Mark Nightingale harsonaművésszel lép fel.

Budapest Dzsess

Budapest Jazz Orchestra

Az ötvenhét éve alapított Benkó Dixieland Band augusztus 29-én egy olyan zenei válogatással nyitja a fesztivált, amit még sosem hallhattunk tőlük. Különleges műsorukban Európa jazzkincseit elevenítik fel a kezdetektől egészen a Django Reinhardt nevével fémjelzett manouche jazz kibontakozásáig. Ebben a hazai jazz két megkerülhetetlen előadója, a hetvenöt éves hegedűművész, Deseő Csaba, és Gyárfás István gitáros lesz segítségükre.

Mark Nightingale

Mark Nightingale

Másnap a Hot Jazz Band az amerikai standard-repertoárra helyezi a hangsúlyt. A zenekarhoz – hazai koncerttörténetének sorában először – énekes vendégművész is csatlakozik. Nem más, mint az egzotikus szépségű Denise Gordon, akinek felmenői a karib-tengeri Saint Kitts és Nevis szigetekről származtak, zenei örökségének köszönhetően pedig már kislány korától nyitott volt a gospel, a jazz, a blues, a soul és a spirituálék felé. Gordon Ausztráliától Zimbabwéig a világon mindenütt fellépett már, énekelt elnökök, II. Erzsébet királynő és II. János Pál pápa előtt is. Ezen az estén a Hot Jazz Band vezetőjével, Bényei Tamással közösen duetteket is előadnak.

Hot Jazz Band

Hot Jazz Band

A fesztivál zárókoncertjén a Budapest Jazz Orchestra a tagjait ért tragikus baleset miatt megváltozott felállásban áll színpadra. A legrégebben alakult hazai professzionális big band augusztus 31-ére hamisítatlan swingslágerekkel készül, amelyek közül néhányat erre az alkalomra újrahangszerelnek. Szólóharsonán Mark Nightingale csatlakozik az együtteshez, aki változatos és gazdag stílusa révén számtalan filmzenében, tévéműsorban, reklámban szerepelt, de komponált és hangszerelt a Királyi Zeneiskola és a London Symphony Orchestra Brass részére is. Nemzetközileg elismert harsonásként közreműködött Sting, Tom Jones, Robbie Williams lemezein, játszott Henry Mancini, Michel Legrand és Frank Sinatra zenekaraiban is.

Benkó Dixieland Band, 2014. augusztus 29. Fesztivál Színház
https://www.mupa.hu/program/benko-dixieland-band-2014-08-29_19-30-fesztivalszinhaz

Hot Jazz Band és Denise Gordon (UK), 2014. augusztus 30. Fesztivál Színház
https://www.mupa.hu/program/hot-jazz-band-es-denise-gordon-uk-2014-08-30_19-30-fesztivalszinhaz

Budapest Jazz Orchestra és Mark Nightingale (UK), 2014. augusztus 31. Fesztivál Színház
https://www.mupa.hu/program/budapest-jazz-orchestra-es-mark-nightingale-uk-2014-08-31_19-30-fesztivalszinhaz

Forrás: Művészetek Palotája