Meghalt B.K.Sz. Ijengár, a világ egyik legismertebb jógamestere

Kilencvenöt éves korában meghalt a világ egyik legismertebb jógamestere, B.K.Sz. Ijengár, aki nagy szerepet játszott a jóga népszerűsítésében világszerte és 75 éven át tartó munkássága során 14 könyvet is írt róla.

Indiai televíziós híradások szerint a jógamestert veseelégtelenséggel szállították kórházba a múlt héten a nyugat-indiai Púna városában, ahol élt. Még két hónappal ezelőtt is gyakorolta a jógát.

Ijengár 15 éves volt, amikor megismerkedett a jógával, hogy ellenállóképességét növelje. 18 évesen költözött Púnába, hogy ott gyakorolja a jógát és átadja tudását másoknak is.

Az 50-es években általa jutott el a jóga a nyugati világ szélesebb közönségéhez. A róla elnevezett „iyengar jóga” a világ egyik legszélesebb körben elterjedt jógaiskolája. Módszere több mint tíz éve Magyarországon is jelen van. A jógamesternek olyan neves tanítványai voltak, mint például Yehudi Menuhin hegedűművész.

2004-ben a Time amerikai hetilap a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta.

Narenda Módi indiai miniszterelnök „csodálatos gurunak, tanítómesternek és rendíthetetlen harcosnak” nevezte Ijengárt, aki elvitte a jógát számtalan ember életébe szerte a világon.

Forrás: MTI