Torontóban lesz Hajdu Szabolcs új filmjének a premierje

Magyar filmpremiereket tartanak a torontói filmfesztiválon: Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének Észak-Amerika első számú filmfesztiválján lesz a világpremierje, Fabricius Gábor Sintér című rövidfilmjét a rangos fesztivál a Short Cuts című válogatásába hívta meg.

A torontói nemzetközi filmfesztivál szervezői nyilvánosságra hozták a szeptember 5-én kezdődő rendezvény programját. A fesztivál meghívta Hajdu Szabolcs új filmjét, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Délibáb című alkotást; a világpremier a Contemporary World Cinema elnevezésű válogatásban lesz az alkotók jelenlétében – olvasható a Magyar Filmunió MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a torontói filmfesztivál az őszi fesztiválszezon egyik legfontosabb eseménye: mintegy ötezer szakmabeli, több mint ezer újságíró és filmkritikus látogatja évről-évre.

Hajdu Szabolcs a Fehér tenyér című filmet (2006, cannes-i világpremier, a Filmszemle rendezői, operatőri díja és közönségdíja) és a Bibliothéque Pascal című alkotást (2010, berlini világpremier, Filmszemle fődíj, operatőri díj) követően a modernkori rabszolgatartásról forgatott mozifilmet nemzetközi stábbal a Hortobágyon. Az újszerű film irodalmi alapja a Ház a térkép szélén című Tar Sándor-novella, a forgatókönyv a rendező, Jim Stark amerikai filmes és Lovas Nándor közös munkája.

A westernfilm műfaját újragondoló alkotás főszereplője a világhírű Isaach De Bankolé. Az elefántcsontparti születésű francia színész Jim Jarmusch filmjeivel (Éjszaka a földön, Szellemkutya, Az irányítás határai) vált világszerte ismertté, majd szerepelt Lars von Trier Manderlay című filmjében és a Casino Royale című James Bond-filmben is. A hortobágyi rabszolgatelep urát Razvan Vasilescu román színész alakítja, a női főszerepben Török-Illyés Orsolya látható, továbbá Dragos Bucur román színész és Polgár Tamás is játszik a filmben.

A Délibáb operatőre Nagy András, látványtervezője Rajk László. A filmet tavaly nyáron forgatták a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

Hajdu Szabolcs új filmje a Filmalap 350 millió forintos gyártási támogatásával a Mirage Film Stúdió és a Filmpartners produkciójában a szlovák Mphilms, a TV2 és a Sparks koproduceri részvételével készült. A Délibáb vezető producere Taschler Andrea és Kovács Gábor, koproducere Pataki Ági, Prikler Mátyás, Jim Stark, Romwalter Judit és Mécs Mónika. A Délibáb a tervek szerint novemberben érkezik a magyar mozikba.

Fabricius Gábor rövidfilmje, a Sintér (Skinner) vetítése a torontói filmfesztivál újonnan létrehozott Short Cuts elnevezésű programjában lesz. A 12 perces alkotás a Pusztai Ferenc vezette KMH Film gyártásában készült.

A film főszereplője Sintér, aki bár sportoló volt, arra kényszerül, hogy behajtóként dolgozzon – olvasható a közleményben. A Sintér főszereplője a valóban kidobóként dolgozó Szőke Tibor, további szerepekben Petrik Andrea és Rába Roland látható. A film operatőre Garas Dániel, vágója Makk Lili. A Sintér a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán pályázatának ötmillió forintos támogatásával készült.

Fabricius Gábor a londoni Central Saint Martins College-ban szerzett MA diplomát, előtte néhány évet a MOME vizuális kommunikáció szakára járt. Számos rövidfilm rendezője, aki Cannes-ban 2000-ben elnyerte a reklámszakma legfontosabb nemzetközi díját, a Golden Media Liont.

Forrás: MTI