KFT-koncert Afrika jegyében vendégekkel a Budapest Parkban

Legnagyobb slágere, az Afrika 30. születésnapját ünnepli különleges vendégekkel a KFT zenekar augusztus 8-án a Budapest Parkban.

A meghívott előadók kimondottan erre az alkalomra született produkciókkal érkeznek. Hajós András és Hegyi György az Emil.RuleZ!-ből egy sohasem hallott KFT-dal ősbemutatójára készül, lesz közös zenélés a fél Hooligansszel, Ördög Tibor Csipával és Tóth Tiborral, népzenei meglepetés Ökrös Csabával, éneklés Danics Dórával, valamint szuahéli ének-nyelvtanpercek az afrikai Serengeti Troupe-pal – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Márton András, a zenekar dobosa az MTI-nek elmondta, hogy a KFT eddigi 33 éves történetében csak néhány alkalommal fordult elő vendégek közreműködése koncertjükön. Az egyik ilyen még a nyolcvanas évek közepén volt, amikor Kern András elénekelte Mikor leszek szemüveges? című dalát első lemezéről egy KFT-esten; a szám társszerzője Bornai Tibor, az együttes billentyűse, énekese. 2006-ban pedig a Petőfi Csarnokban a Heaven Street Seven két tagja, Szúcs Krisztián és Ábrahám Zsolt közreműködésével játszották el egy KFT-dal kifordított változatát Nem sikerült kikúrálnia magát címmel.

A dobos még korábban felidézte, hogy a hanglemezgyártó vállalat a Bál az Operában című, 1984-ben megjelent KFT-album készítésekor azt kérte, legyen egy igazi sláger a korongon. „A dal eredeti címe Itália volt, de mivel akkor jött ki a Dolly Roll egyik olaszimádó slágere is, Náti, azaz Laár Andris gitáros, énekes később átírta a szöveget, így lett belőle Afrika” – mondta a zenész.

Az Afrika szövegét ma is mindenki kívülről fújja, kevesen tudják azonban, mit jelent a szám közepén hallható sor, amely egy afrikai törzsi nyelven hangzik el. „Az ELTE Budaörsi úti kollégiumában megkértünk egy feketeafrikai diákot, mondjon a stúdióban valamit az anyanyelvén a számra. Ő volt Paul Afari, emlékeim szerint Ghánából jött és valami olyasmiről beszél a dalban, hogy szeretné egy nyári éjszakán a rétről leszedni az összes virágot”.

A közleményből kiderül: aki az Afrika szövegéhez hasonlóan megunta, hogy mindig itt legyen, afrikai utaz(gat)ást nyerhet egy utazási iroda felajánlásából elővételben vásárolt jegyével. A sorsoláson való részvételhez a jegy kódját kell beküldeni a kftegyiptom@budapestpark.hu címre.

A KFT (Márton András, Bornai Tbor és Laár András mellett II. Lengyelfi Miklós bőgős, basszusgitáros) 1980-ban alakult, a zenekar fellépett például az Egyesült Államokban, valamint Kubában és napjainkban is az eredeti felállásban működik. Dalaikra a fanyar humor, a meglepő zenei megoldások jellemzőek. A 2008-ban megjelent A bábu visszavág volt a KFT 11. stúdióalbuma.

Forrás: MTI