Liget Budapest Projekt – közel félezer pályamű érkezett az építészeti tervpályázati kiírásra

Közel félezer pályamű érkezett a világ minden részéből a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatra. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben, három éves előkészítő munka után, idén február végén írt ki pályázatot az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum  épületeire.  A beérkezett pályaművek száma nemzetközi szinten is kiemelődőnek számít, az óriási érdeklődést már az is előre jelezte, hogy a kiírás honlapjának (www.ligetbudapest.org) az elmúlt három hónapban több mint 140 országból volt sok ezernyi látogatója.
A február végén kiírt nemzetközi felhívás nyílt, kétfordulós, a pályaműveket 11 tagú nemzetközi zsűri bírálja majd el. Az első forduló augusztusban zárul le, a végeredményt decemberben hirdetik ki.
Nyílt nemzetközi tervpályázat kiírására Magyarországon utoljára Budapest századfordulós fénykorában, több mint 100 évvel ezelőtt került sor.
A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épülnek fel, megóvva a park zöldfelületét, amelynek rekonstrukciója és növelése a Liget Budapest Projekt egyik alapvető eleme. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel.
A pályaműveket magyar és külföldi múzeumi és építész szakemberek bírálják majd el. A zsűri tagjai:
Elnök: Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, társelnök:  Wim Pijbes építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója.
Tagok: Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture); Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa; Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója;  Nagy Ervin országos főépítész;  Sáros László György építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója.  Póttagok: Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke,  Cselovszki Zoltán, építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke, Fazakas György építész és Perényi Tamás építész,  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense. Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) tagot és póttagot is delegál a testületbe.
A pályázat elbírálásánál fontos szempont, hogy a tervezett épületek flexibilis tereket biztosítsanak a következő évtizedekre a beköltöző intézményeknek és megfelelő körülményeket a  látogatóbarát működéshez.  Elsőrendű, hogy az új múzeumok a kortárs építészet legmagasabb színvonalán maradandó esztétikai élményt nyújtsanak a látogatónak és hozzájáruljanak Budapest épített örökségének gazdagításához, úgy, hogy tisztelettel kezelik a Városliget történeti örökségét. A cél, hogy egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből álló, jól felismerhető és azonosítható együttest hoznak létre, amely képes növelni Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét, nyitott, átlátható, hívogató közösségi tereket biztosítanak Budapest lakóinak s a belföldi és külföldi látogatóknak egyaránt, úgy, hogy az új épületek egyúttal a fenntartható építészet elvárásainak is megfeleljenek.
A négy pályázat értékelése azonos szabályrendszer alapján, azonos bírálóbizottsággal, és azonos értékelési rendszernek megfelelően zajlik.  A 2. forduló után kihirdetett győztesek között elvárás lesz az együttműködés, a magyar építészeti és szakági tervezők bevonása, közreműködés a Városliget tájépítészeti rekonstrukciójának előkészítésében és a tervezett épületkomplexum közös energetikai rendszere megtervezésének előkészítésben is.
Az eredményhirdetést követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik majd, az építkezés pedig 2016-ban indulhat, s az épületek 2018. március 15-ig kerülnek átadásra. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.
A Városligetnek az Európa szerte egyedülálló intézményi komplexitását megőrizve s egyben továbbfejlesztve, az itt már több mint 100 éve létrehozott múzeumokat (Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Mezőgazdasági Múzeum, Közlekedési Múzeum) fogja kiegészíteni európai rangú új épületekkel a Liget Budapest Projekt: egy sokoldalú, a világ számos más kulturális metropoliszában már létező múzeumi negyeddé, úgy, hogy ezzel párhuzamosan a Liget zöldfelülete is jelentősen növekedni fog.
A Városliget immár közel 150 éves tradíciója a kultúra, a szórakoztatás és a zöldfelületi kikapcsolódás egyenértékű biztosítása a városlakók és az idelátogatók részére. A Városliget – az új múzeumépületek révén, a park zöldfelületének teljes megújításával és bővítésével, valamint a már itt működő intézmények rekonstrukciójával és fejlesztésével – a jövőben Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz.
Forrás: Szépművészeti Múzeum