Legyen mindig Gyereknap!

Dedikált könyvek, Rumininek öltözött családok, szebbnél szebb óriás színezők, írók, grafikusok, ujjbábok, hatalmas építőkockák, taps és színház, színház, színház uralkodott a Hevesi Sándor téren, a kánikulai hétvégén. A Magyar Színház első és rendhagyó Gyereknapi fesztiválján közel 1300 gyermek vett részt a négy nap alatt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rendezvény első napján Balázs Ágnes és Jeney Zoltán várta a gyerekeket a színház aulájában. Az aznapi előadás szerzője az Andersen, avagy a mesék meséje című könyv írója, a Mesélő ABC oktató mesekönyvét is magával hozta. Miután minden szerző meghívhatta egy író társát a különleges irodalmi-színházi eseményre, Jeney Zoltán, a Rév Fülöp szerzője kísérte el Balázs Ágnest. Jeney Zoltán művét, a Balatóniai lovagregényt a színház a következő évadban, Göttinger Pál rendezésében színpadra is állítja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Másnap, pénteken Böszörményi Gyula és Müller Péter Sziámi fogadta a gyerekeket. Az iskolákkal érkező gyerekcsoportok a lépcsőkön ülve olvasták a szerzők műveit. A színpadon Gyümimanó, Hernyó és Burgonya őrmester is játszott a gyerekeknek, s az Alma zenekar az Almaszósz című mesejátékra írt dalaira tapsolhattak a legifjabb nézők.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szombaton Szabó Borbála és Gimesi Dóra dedikálták a könyveket az előadásra érkező gyerekeknek. Az Égigérő fű mesejátékra azonban ez alkalommal is ugyanolyan lelkesedéssel – talán még egy kicsit nagyobbal – és csillogó szemekkel érkeztek a szülők, mint a gyermekek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az igazi gyereknapon Berg Judit és Gévai Csilla előtt kígyózott a végeláthatatlan sor. Újonnan szerzett és otthonról hozott kedvenc Rumini könyveket szorongatva álltak a gyerekek sorban, hosszú percekig. Berg Judit az ország kedvenc kisegerének kitalálója pedig minden gyermekkel beszélgetett egy keveset, miközben Gévai Csilla, a Hisztimanó rajzolója mesélt az asztal másik végén a türelemmel várakozó kicsiknek. A különleges gyereknapon nem csupán a színház okozott meglepetést, ugyanis egy család igazi Rumini jelmezben, 15 Berg Judit könyvvel érkezett az írónőhöz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mindeközben a négy nap alatt a színház büféje átalakult játszóházzá. Kovács Yvette Alida, a színház díszlet- és jelmeztervezője egyedi és nem mindennapi játékokkal várta a gyerekeket. Minden nap az adott előadáshoz kapcsolódóan lehetett ujjbábokat készíteni, hatalmas színezőket krétával feldíszíteni, óriási kockákkal iglót, bunkert építeni, valamint labdákat dobálni szerteszét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Délután az I. kerületi Rumini játszótéren folytatódott a kisegér története, ahol a színház színészei a rájuk zúduló eső ellenére játszottak az ernyők alatt kuporgó gyerekeknek.

Hangzavar, éneklés, izgatott motyogások, kacagások és taps hangja kavargott négy napig a Hevesi Sándor téren. Kicsit furcsa lesz most a nyári csend, de Benkő Nóra tábora, a nyári pancsolások, a palacsintaevések és az augusztusi csillaghullások után újra várja a színház a legkisebbeket, s a kicsit nagyobbakat.

Forrás: Pesti Magyar Színház