Händel: Messiás – Mátyás-templom

Händel: Messiás
Időpont, helyszín: 2014. május 28. (szerda), 20.00, Mátyás-templom

Matyas_templom_belso

Közreműködnek:
Károly Edit – szoprán
Bakos Kornélia – alt
Haramza László – tenor
Tóth János – basszus
Budapesti Kórus
Belvárosi Főplébániatemplom Énekkara
Monarchia Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Virágh András

Kiváltságos és egyedi élményt kínál a „Castle Gala Concerts” rendezvénye a budai Vár koronázó szentélyében, a felújított Mátyás-templomban. A varázslatos hangversenyen operaházi szólisták, szimfonikus zenekar és 80 tagú énekkar közreműködésével kerül előadásra a zeneirodalom egyik legismertebb alkotása: Händel: Messiás című oratóriuma.

Georg Friedrich Händel

Georg Friedrich Händel

Händel 1741 augusztusától foglalkozott a téma megzenésítésével, és mindössze huszonnégy nap alatt (augusztus 22. és szeptember 14. között) készült el vele.
A londoni bemutató 1743 tavaszán volt a Covent Gardenben, s ezután szokássá vált, hogy az oratóriumot – jótékonysági céllal – minden évben előadják a Foundling Hospital kápolnájában. A Messiás népszerűségét jelzi, hogy Händel életében összesen harmincnégyszer adták elő, mindannyiszor az árvaház javára.
Nagy-Britanniában szokássá vált, hogy a Messiás legismertebb részlete, a kórus által előadott Halleluja alatt a közönség állva hallgatja a zenét. A szokás eredete II. György királyhoz (1683–1760) fűződik, aki a londoni premier előadásán felállt a Halleluja hallgatása közben, a közönség pedig követte őt.
Az oratórium a Messiás történetét meséli el. Az első rész a Krisztus előtti időkről és a Megváltó születéséről, a második a szenvedéstörténetről szól, a harmadik rész pedig a megváltásról elmélkedik. Az áriák egy része visszafogottan operaszerű, de az oratórium meghatározó karakterét a kórusszámok adják. A Hallaluja utáni első szopránária bevezető sorát („I know that my Redeemer liveth” – „Tudom, hogy megváltóm él”) vésték rá Händel westminsteri apátságbeli sírjára.

Händel az első bemutató után, és majd a későbbiekben is, egyre több változtatást, módosítást hajtott végre a Messiáson, ennek következtében az oratóriumnak nincs állandósult verziója. A május 28-i előadás mintegy másfél órában szólaltatja meg az alkotást, Händel Messiása első alkalommal kerül előadásra a a restaurált Koronázó Mátyás-templomban.

Bővebb info: +3620-823-2095  +3620-824-8564
www.organconcert.hu
E-mail: musica.mundi.agency@gmail.com

Jegyek válthatók: a Cultur-Comfort Jegyirodában
(Bp. VI. Paulay Ede u. 46. tel.: 322-0000) www.cultur-comfort.hu
www.interticket.hu  www.jegy.hu
valamint kedden és szerdán a helyszínen 9 órától.