Kódolt üzenetek és titkos írás a Képtárban

„… a művész, aki igen sokat olvas, kialakított a maga számára egy saját írást, amelynek  értelmét csak ő ismeri.” (Passuth Krisztina: Sírkövek és titkosírás)

Major KamillMajor Kamill képzőművész alkotásaiból nyílik tárlat 2014. május 16-án 16 órakor a JPM Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.). A kiállításon olyan festmény és dombormű határán mozgó, anyagi és kulturális/szubkulturális rétegeket egymásra montírozó műveket csodálhatunk meg, amelyeket az alkotó a magaskultúrák absztrakt kódrendszerré formált írásjeleiből, szabad gesztusokból és a graffiti ősi és modern technikáiból hoz létre.

MAJOR KAMILL akkor született – 1948-ban, Perkátán –, amikor egy nagy nemzedék tagjai (Székely Péter, Székely Vera, Hantai Simon, később Reigl Judit és mások) épp megvetették lábukat Párizsban, abban az európai művészeti centrumban, ami újra hasonló vonzerőt kezdett gyakorolni a magyar művészekre, mint egy fél évszázaddal korábban. A hetvenes évek Pécsi Műhelyének egykori alma materében, a Művészeti Gimnáziumban végzett ifjú művész 1972-ben már Párizsban telepedik le, ahol hamarosan az iparművészeti főiskola, (École Superieure des Arts Décoratifs) tanára lesz, egészen 2013-ig. Megismerkedik és alkalmanként együttműködik a Franciaországban élő magyar művészek több generációjának képviselőivel, s egy idő után rendszeresen kiállít Magyarországon is. Az ezredforduló óta visszavonultan él családjával egy dél-franciaországi faluban, ahol töretlen lendülettel építi tovább életművét.

A JPM Modern Magyar Képtárában (Pécs, Papnövelde u. 5.) 2014. május 16-án nyíló kiállításán a kilencvenes évektől napjainkig készített munkái láthatók: archaikus magaskultúrák absztrakt kódrendszerré formált írásjeleiből, szabad gesztusokból és a graffiti ősi és modern technikáiból állítja össze festmény és dombormű határán mozgó, anyagi és kulturális/szubkulturális rétegeket egymásra montírozó műveit.

A kiállítás 2014. július 27-ig tekinthető meg a múzeum nyitva tartási idejében (keddtől vasárnapig 10-18 óra között, hétfő szünnap). Belépőjegyárak: felnőtt 700, diák/nyugdíjas 350 forint. A Major Kamill-tárlat a Leonardo, a reneszánsz zseni kiállításra váltott jeggyel ingyenesen megtekinthető.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum