Mennek a franciák, az oroszok meg már a Pincében vannak

A Pinceszínház utolsó, az idei évadban bemutatott francia nagy, klasszikus darabja az Alexander Breffort – Marguerite Monnot: Irma, te édes! című vígjátékot Dicső Dániel rendezésében, Balázsovits Edit, Józan László, és Tóth Enikő főszereplésével.

IMG_7241IMG_7439

A bandatagok, Hajnal János, Ozsgyáni Mihály és Szűcs Péter Pál folyamatos el- és feltűnésükkel rendre megszakítják az édes álmodozást, akcióikkal továbbgörgetik a produkciót, és a szerelmes, rózsaszín felhőkről néha lecibálják a nézőt a francia sikátorokba.

A remek dramaturgiának és rendezésnek köszönhetően egy alapvetően alternatív színházban láthatunk egy jó értelemben vett, populista, közönségsikernek ígérkező darabot – annál is inkább, mert a történetből a hatvanas években egy azóta már klasszikussá vált film is készült, Shirley MacLaine és Jack Lemmon főszereplésével.

joe-fritz-gyarfas-istvan-juhasz-zoltan-bori-soos-almarium-2014-december-27-foto-kaunitz-miklos

A két felvonásos zenés komédia egy tündérmese, kis szépséghibával. Irma és Nestor fiatalok és szerelmesek. Összeköltöznek, hogy elkezdjék közös életüket. Hol itt a hiba? Nos, ott, hogy Irma utcalány, Nestor pedig – érthető módon – halálosan féltékeny Irma kuncsaftjaira.

Hogy kiiktassa életükből a többi férfit, Nestor végzetes lépésre szánja el magát, nem is sejtve, hogy a bonyodalmak egész láncolatát indítja el ezzel. Szövetségesekre talál egy bártulajdonos nő személyében és egy ügyetlen tolvajbandában; viszont szembe találja magát a hivatali bürokrácia értetlenkedésével és az igazságszolgáltatás ostobaságával. Amíg a történet bájos tündérmeséből abszurd komédiába fordul, Nestor és Irma élete – ha akarják, ha nem – végérvényesen közös útra terelődik.

IMG_7552IMG_7647

Fotó: Marton Bálint
Összeállította: Sári Edina

Alexander Breffort – Marguerite Monnot: Irma, te édes – Pinceszínház
További előadások májusban: 11-én, 12-én, 25-én, 19 órakor