Még nem látta az Operaházat belülről? Jöjjön, nézze meg!

Nevezetes magyarországi épületekben, borvidékek szőlőhegyein, de még a Tihanyi Apátság körül is bárki, alig néhány kattintással virtuális sétán vehet részt. A legnagyobb keresőszolgáltató internetes térképére ugyanis már olyan történelmi és turisztikai nevezetességek is felkerültek, amelyek csak gyalogosan megközelíthetőek. A turisztikai szakemberek szerint a jelenlét a Google Street View-n azért fontos, mert nagyon sok turista otthonról, az interneten tervezi meg a kirándulásait.

A Balaton egyik legkedveltebb turistalátványossága a Tihanyi Apátság. Évente több százezren látogatnak el ide, a belföldiek mellett már egyre több külföldi is. Ez az egyik olyan nevezetesség Magyarországról amelyik felkerült a Google Street View-ra. Az érdeklődök a keresőoldal utcakép funkciójában a 360 fokos panorámaképeknek köszönhetően virtuális sétát tehetnek az ország számos helyszínén. Körbe lehet fordulni, előre és hátra is lehet menni, de még fel és le is lehet nézni csupán néhány kattintással.
A Google munkatársai tavaly augusztusban kezdték el gyalogosan, speciális berendezésekkel, hátizsákkal és zsúrkocsival bejárni Magyarország olyan nevezetességeit is, amelyeket autóval nem lehet megközelíteni.

„Nagyon sok történelmileg, kulturális szempontból és turisztikai szempontból fontos helyre, híres épületek belsejébe jutottunk el – például a Mátyás templomnak az Operaháznak a belsejébe – , de végig tudtuk járni az egri várat, a Dohány utcai zsinagógát” – mondta Heal Edina, a Google Magyarország vezetője.

A fotózás egyik szakmai partnere a Magyar Turizmus Zrt. – amely szerint ezekkel a képekkel felkeltik az utazási kedvet – így sokkal több külföldi turista látogathat Magyarországra.

„Úgy gondoltuk, hogy mindenképp fontos megmutatni elsősorban Budapest és Magyarország ikonikus turisztikai vonzerőit” – közölte Márkus Éva, a Magyar Turizmus Zrt. társasági kommunikációs irodavezetője.

„Nagyon régóta nagyon fontos szempont a külföldiek számára is, hogy az interneten jelen legyünk és hogy Magyarország turisztikai nevezetességei mindenféleképpen elérhetőek legyenek az internetes és természetesen ez a külföldieket is ösztönzi arra, hogy Magyarországot felkeressék” – emelte ki az irodavezető.

Évről évre egyre több külföldi látogat el az országba, 2011-óta öt-tíz százalékkal növekedett a számuk. Pár nap múlva ismét elkezdenek fotózni a Google a munkatársai, így hamarosan több nagyvárosban is tehetnek majd virtuális sétát az érdeklődők.

Forrás: MTI