Korszerű mert örök érvényű, de nem modern

„Korszerű mert örök érvényű, de nem modern.” – Mi az? Kepes Ágnes és Oszter Alexandra: Sün Peti és barátai című mesekönyve biztosan.

2014. április 12-én délelőtt az Alexandra Könyvkiadó Nyugati téri Alexandra Pódiumán beszélgetett Szily Nóra (riporter) Kepes Ágnessel (író) és Oszter Alexandrával  (illusztrátor) első, nemrégiben megjelent gyermekkönyvük kapcsán.

Mennyi, de mennyi gondolat, terv születik meg az ember fejében aztán nem lesz belőle semmi… Vezeti fel a beszélgetést több tucat kisgyermek jelenlétében Szily Nóra. Így is történhetett volna Kepes Ágnes életében (is) ezzel a látszólag egyszerű, de mégis a legnagyobb dologgal: amikor egy nagymama leül az unokája mellé, mesélni kezd neki és rájön, ezek a mesék méltóak lennének arra, hogy több kisgyermek is megismerje őket. Laptopot ragad (a kornak megfelelően) ölébe kapja óvodás korú lányunokáját „revizornak” és megszületnek Sün Peti történetei. Sün Petié, akit ebben az esetben nem más, mint Oszter Alexandra (színművész) ruház fel külső tulajdonságokkal. Az óvodás kora óta rajzolással és festéssel is foglalkozó illusztrátor tussal és klasszikus akvarell technikával hívta életre a szereplőket. Így született meg az a klasszikus mesekönyv, amely az Officina ‘96 Kiadó gondozásában jelent meg.

A könyvben az erdei óvodásokkal mindig történik valami érdekes, valami olyan, ami a négy – hatéves korosztálynak fontos – hiszen alapvetően nekik készült a könyv – és mi más is lehetne izgalmas ezeknek a gyerekeknek, mint az, ami velük is megtörténik. Óvodába járnak, rosszalkodnak, az óvó néni beteg lesz, izgalmas nyaraláson vesznek részt vagy elmennek az Almakukac fesztiválra. A könyv meséi az óvodás korosztály életének történéseit, örömeit és bánatait ültetik az erdei állatok világába. A rövid, kedves, tanító meséket az illusztrációk teszik teljessé.

Mégsem tudom megállni, hogy ne írjam ide Kepes Ágnes egyik gondolatát a beszélgetésből. Azt, hogy talán nincs nagyobb lehetőség a kisgyermek fantáziájának kibontakoztatására annál amikor sötétben, összebújva mesélünk a gyermekünknek, unokánknak és meghagyjuk számára azt, hogy a vizuális élményt a buksijában ő tegye a mese mellé. Próbáljuk ki ezt is.

Tóth Judit Nikoletta írása

Mesés-rajzos könyvbemutató Kepes Ágnessel és Oszter Alexandrával Sün Peti és barátai című kötetük kapcsán - Nyugati téri Alexandra Pódium - 2014.04.12.

,