Újra filmet forgat a 105 éves Manuel de Oliveira

A rendező lánya, Adelaide Maria Trepa elmondta: apja a több hónapi várakozás után – most, hogy a finanszírozás megoldódott – igazán vidám hangulatban van.

Újra filmet forgat a portugál rendezőmatuzsálem, a 105 esztendős Manuel de Oliveira, miután sikerült előteremteni az új produkció költségvetését.

A rendező lánya, Adelaide Maria Trepa elmondta: apja a több hónapi várakozás után – most, hogy a finanszírozás megoldódott – igazán vidám hangulatban van. A rövidfilm felvételei szerdán kezdődnek Portóban. A 350 ezer eurós produkciót a portugál és a francia kulturális tárca is támogatja.

A rendező a harmincas évek elején Portóban forgatta a Douro, Faina Fluvial című dokumentumfilmjét, azóta több mint ötven játék- és dokumentumfilmet készített, a legtöbbjüket hatvanéves kora után. 1997-ben az Utazás a világ kezdetéhez című alkotásáért megkapta az Európai Filmdíjat.

Az új rövidfilm címe O velho do Restelo. Az alkotást a Luís de Camoes nemzeti eposznak tekintett A Lusiadák című műve ihlette, amely a 16. századi nagy felfedezések korába vezet.

Oliveira O Gebo e a Sombra (Gebo és az árnyék) című filmjét 2012-ben mutatták be a velencei filmfesztiválon. A rendező két éve egy rövidfilmet is forgatott Guimaraesről, amely akkor Európa kulturális fővárosainak egyike volt.

Forrás:MTI